Roztržka kvůli vstupu do EU: Návrh Severní Makedonie popudil Albánii

Předsedu albánské vlády Ediho Ramu viditelně popudil severomakedonský prezident Stevo Pendarovski, který dává přednost tomu, aby Evropská unie otázku zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií oddělila od Albánie. Premiér dnes hlavě sousedního státu vytkl, že to "není správné ani praktické", a to tím spíš, že podle něj Albánci pomohli sousedům "v demokratickém vývoji", informovala agentura ATA.

Evropská komise koncem května znovu doporučila členským zemím EU, aby rozhodly o začátku přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a s Albánií. Doporučení přitom opřela o "řadu výrazných úspěchů". "Speciálně Severní Makedonie a Albánie... možnosti využily a uspíšily své reformy," uvedla v této souvislosti šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Obě země očekávají, že se podpory k zahájení rozhovorů s EU dočkají příští týden od unijní ministerské schůzky v Bruselu. To by umožnilo případné schválení startu rozhovorů unijním summitem, který se bude konat 20. a 21. června.

Z diplomatických kruhů se ale proslýchá, že vlády členských zemí se shodnou na souhlasu až v září, ovšem jen pro Severní Makedonii. Výhrady vůči Albánii - kvůli nedostatečnému boji proti korupci a drogám a kvůli stagnující justiční reformě - mají zejména Francie, Německo a Nizozemsko.

"Prezident Stevo Pendarovski chce dát přednost oddělení Albánie z rozhodnutí o jednáních (s EU)? Tento přístup je překvapivý, zvláště když přihlédneme k tomu, že Albánie a Albánci přispěli k demokratickému vývoji a k evropské cestě tohoto přátelského státu. Ve skutečnosti se to nezdá správné ani praktické," reagoval dnes Rama na stanovisko prezidenta sousední země.

President @SPendarovski implicitly favours “decoupling from Albania”? Strange to hear this, especially when one considers the key contribution of Albania&Albanians in our friendly neighbour’s state democratic developments&European path. Doesn’t sound right nor practical frankly!

— Edi Rama (@ediramaal) 15. června 2019

Zhruba čtvrtinu obyvatel Severní Makedonie tvoří albánská menšina. Etnické napětí v zemi v roce 2001 vyústilo v ozbrojenou vzpouru Albánců dožadujících se větších práv a většího zastoupení v místních i v celostátních institucích. Hrozící občanskou válku se podařilo zažehnat s pomocí mezinárodních zprostředkovatelů a dohod, jež vyšly Albáncům vstříc.

Politické strany zastupující albánskou menšinu pak v roce 2017 pomohly současnému premiérovi Zoranu Zaevovi a jeho Sociálnědemokratickému svazu (SDSM) vytvořit koaliční vládu a převzít moc. Zaev na oplátku souhlasil s dalšími požadavky Albánců. Posléze se mu podařilo uzavřít dohodu s Řeky, která sice vedla k přejmenování země z Makedonie na Severní Makedonii, ale také otevřela cestu této bývalé jugoslávské republice do NATO a do EU.

Související

Albánie

Demolici Národního divadla v Albánii provázely střety, policie zadržela i první dámu

V albánské metropoli Tiraně dnes ráno začala demolice budovy Národního divadla. Než mohla kontroverzní akce začít, musely bezpečnostní síly vytlačit z budovy bezmála čtyři desítky umělců a aktivistů, kteří se tam zabarikádovali. Policie nato rozehnala pepřovými spreji pouliční demonstraci několika desítek umělců, kteří se snažili znemožnit přístup k místu chystané demolice.

Více souvisejících

Edi Rama albánie Severní Makedonie EU (Evropská unie) Stevo Pendarovski

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy