Kosovo zakázalo vstup všem srbským politikům. Další facka pro EU, reaguje Bělehrad

Kosovské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že od nynějška žádnému činiteli Bělehradu nedovolí vstup na území Kosova. Tento krok podle prištinského deníku Koha ditore zdůvodnilo údajným špatným chováním Srbska vůči Kosovu a jeho lidu. Šéf srbské diplomacie Ivica Dačić rozhodnutí Prištiny označil za další políček uštědřený Evropské unii.

Náměstek kosovského ministra zahraničí Jetlir Zuberi uvedl, že zákaz byl zaveden kvůli "hybridním hrozbám Srbska vůči Kosovu, neustálé propagandě a lživým informacím". "Všechny žádosti budou odmítány, dokud toto chování bude pokračovat," sdělil Zuberi.

Dačić v reakci řekl, že jde o bezprecedentní krok. Rozhodnutí je podle něj "další políček uštědřený nikoli Bělehradu, ale především Evropské unii a mezinárodnímu společenství, jež ostudně mlčí k roky trvajícímu porušování všech civilizačních norem (kosovským premiérem) Ramushem Haradinajem a (prezidentem) Hashimem Thaçim".

Dačić se v této souvislosti také zmínil o dohodě Albánie a Kosova o sjednocení a koordinaci zahraniční politiky. Tento krok, stvrzený v úterý v Tiraně šéfy diplomacií obou zemí Gentem Vakajem a Behgjetem Pacollim, je podle něj základní kámen "Velké Albánie, která se bez překážek buduje v srdci Evropy".

Ministr přitom znovu vyčetl Prištině stoprocentní cla, která zavedla koncem loňského roku na srbské zboží s cílem přinutit Bělehrad k uznání Kosova. Toto opatření se dotklo zejména severu Kosova, kde tvoří většinu obyvatel Srbové, kteří se zásobují především ze Srbska. Obchody a veškeré služby v této části Kosova zůstaly počátkem týdne na protest zavřené. Srbští činitelé a média přitom tvrdí, že se tam kvůli clům zhoršují životní podmínky.

Kosovská vláda ale trvá na zachování cel, dokud srbské vedení neuzná nezávislost Kosova. Odmítá zároveň jako lživou propagandu tvrzení Bělehradu, že Srbům na severu bývalé srbské autonomní oblasti hrozí humanitární krize.

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.
Policie na severu Kosova obklíčila nejméně 30 ozbrojenců

Během útoku "zelených mužíčků" zemřeli čtyři lidé. Útočníky podle Kosova podporuje Srbsko

Během ozbrojených střetů v obci Banjska na severu Kosova zemřeli čtyři lidé, včetně jednoho kosovského policisty a tří útočníků. Uvedla to kosovská policie. Úřady později uvedly, že mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který byl předtím obsazen přibližně 30 ozbrojenci. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, což však Srbsko popírá.

Více souvisejících

kosovo Srbsko Ivica Dačic

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

Ukrajina hlásí šest zraněných po nočních útocích. Sama útočila na Krymu

Ruské drony v noci na sobotu útočily v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Útoky si podle místních úřadů vyžádaly nejméně šest zraněných a škody na kritické infrastruktuře i komerčních a obytných budovách, informují agentury Reuters a DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy