Zrušeno 300 letů a přibydou další! Stávka se dotkla i pražského letiště

Frankfurt - Od pátečního rána pokračuje stávka letištního personálu na letišti, zrušeno bylo bezmála 300 letů. Informovala o tom agentura Reuters.

"Mrzí nás, že na postup odborářů nejvíc doplatí cestující a letecké společnosti. Pořád jsme připraveni jednat, pokud budou požadavky odborů realistické," uvedl člen představenstva Fraport AG Herbert Mai."Prioritní jsou mezinárodní lety, takže těch bylo doteď zrušeno minimum. Víceméně se tedy jedná o domácí linky, případně o ty evropské," doplnil člen představenstva Fraport AG Peter Schmitz.Stávka se dotkla i pražského letiště, podle jeho webové prezentace byl zrušen ranní i odpolední přílet a odlet spoje společnosti Lufthansa.Stávka začala už ve čtvrtek odpoledne. Následné jednání mezi odbory a vedením frankfurtského letiště, které mělo stávku ukončit, zkrachovalo, stávkovalo se tak i v pátek. Celkem stávkuje zhruba 200 zaměstnanců pozemního personálu ze zhruba 20 tisíc pracovníků, které frankfurtské letiště zaměstnává. Jde o zaměstnance, kteří mají na starosti pohyb letadel po letištní ploše. Nespokojení zaměstnanci žádají zvýšení mezd. Argumentují tím, že s otevřením nové vzletové dráhy jim přibylo práce, na platech se to ale neprojevilo. Stávkující zaměstnanci by chtěli, aby jejich plat, který se v průměru pohybuje kolem 50 tisíc eur ročně, vzrostl přibližně o 50 procent. Vedení letiště to však považuje za naprosto nepřijatelné.Kromě nízkých platů vadí odborům také dlouhá pracovní doba, málo přestávek nebo údajně špatně zorganizované směny. Někteří lidé musí pracovat třeba sedm dní v řadě, což je podle odborů příliš. Letiště ve Frankfurtu je třetí nejrušnější v Evropě, za prvním Heathrow v Londýně a pařížským letištěm Charlese de Gaulla. Frankfurt odbavuje asi 1300 letů denně.

Související

Německo, ilustrační foto Komentář

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

Více souvisejících

Německo stávka

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy