Slováci nejvíce věří trojici Fico, Radičová a Gašparovič, ukázal průzkum

Bratislava - Průzkum institutu MVK ukázal, že nejdůvěryhodnějšími politiky na Slovensku je předseda opoziční strany Směr-SD Robert Fico, premiérka Iveta Radičová a prezident Ivan Gašparovič. Informuje o tom v pondělí agentura SITA.

Průzkum se konal od 7. do 12. února, což je měsíc před předčasnými parlamentními volbami. Dotázaní mohli uvést tři jména.

Fico je podle 37,1 procenta z celkem 1128 respondentů seriózním politikem, jemuž se dá věřit.

Na druhém místě skončila Radičová, dosluhující šéfka vlády a místopředsedkyně Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKÚ), které věří 18,2 procenta dotázaných.

Třetí byl prezident Gašparovič, který má důvěru 14,3 procent respondentů.

Za touhle trojicí se umístili předseda strany Most-Híd Béla Bugár (12,9 procenta) a ministr vnitra a místopředseda za Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) Daniel Lipšic (11,6 procenta).

Nad deset procent důvěry se dostali ještě lídr strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič (10,6 procenta) a místopředseda Směru Robert Kaliňák (10,1 procenta).

Průzkum také zjišťoval politika, jemuž se dá věřit nejméně. Předseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda je podle průzkumu politik, který způsobuje vážné problémy a nejvíce kazí úroveň slovenské politiky. Myslí si to 52,6 procenta respondentů.

Dzurinda předběhl i předsedu Slovenské národní strany (SNS) Jána Slotu, který dostal 34,4 procenta hlasů. Třetím nejméně důvěryhodným politikem je místopředseda SDKÚ Ivan Mikloš (27,1 procenta) následovaný Robertem Ficem (21,1 procenta).

Související

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Více souvisejících

Slovensko politici

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy