Papež se loučil s věřícími: Na Svatopetrském náměstí promluvil česky

Řím - Ručně malované plakáty se vzkazy Děkujeme, Svatý otče a aplaus desetitisíců věřících z celého světa. Zcela naplněné Svatopetrské náměstí ve Vatikánu vzdalo hold dosluhujícímu papeži Benediktu XVI, který pronesl svou poslední modlitbu ke svým ovečkám.

Zdroj: YouTube

Ve zhruba dvacetiminutovém proslovu pozdravil věřící v několika světových jazycích, nechyběla ani čeština. Byla to jeho poslední slova, která k veřejnosti oficiálně směřoval v rámci generální audience. Svatý otec končí ve svém úřadě ve čtvrtek. Strávil v něm osm let.

Na náměstí přijel ve svém automobilu kolem půl jedenácté dopoledne a projížděl mezi davem věřících. Několikrát zastavil, aby se s lidmi pozdravil. Z celého světa dorazily desetitisíce lidí. Padesát tisíc mělo rezervovanou místenku přímo na náměstí, další desítky tisíc postávaly v okolí, mezi nimi bylo i na dvě stovky Čechů. Vatikán uvedl, že se s papežem přišlo rozloučit na 200 tisíc lidí.

Benedikt XVI. ve svém proslovu řekl, že odchází proto, že mu ubývá sil. Je to prý kvůli dobru církve. Vyzval věřící na celém světě, aby posílili víru v Boha.

"Když jsem přijal papežský úřad, vzal jsem na sebe těžké břímě," prohlásil Benedikt XVI. Řekl, že celou dobu vedl jeho kroky Bůh. Za svá slova sklidil mohutné ovace.Papež dnes ujistil, že šlo o svobodné rozhodnutí, které zodpovědně učinil před Bohem. Poděkoval přitom za respekt, se kterým se jeho rozhodnutí opustit úřad setkalo a který mu v posledních dnech projevovalo množství lidí z celého světa. Benediktův krok je výjimečný, neboť katolická církev je zvyklá, že až na vzácné výjimky je papežský úřad zastáván doživotně.Papež promluvil také českyBenedikt přednesl také pozdravy poutníkům v několika jazycích, mimo jiné v rodné němčině, ale také v italštině, angličtině, španělštině, francouzštině či v arabštině a rovněž v češtině. Při pohledu na zaplněné náměstí mimo jiné řekl, že vidí živoucí církev a že je rád, že lidé víru sdílejí.Zhruba devadesátiminutovou generální audienci, která se označuje za papežovo rozloučení s věřícími, provázela přísná bezpečnostní opatření. Papamobil při pomalém průjezdu sluncem zalitým náměstím neustále obklopovalo přes deset příslušníků ochranky a její další členové v civilu i uniformovaní vojáci Švýcarské gardy či policisté byli k vidění na mnoha místech.O dnešní akci ve Vatikánu byl na celém světě obrovský zájem. Místenku zajišťující přítomnost přímo na náměstí si rezervovalo 50.000 lidí a desetitisíce dalších přišly sledovat ceremonii i z přilehlých veřejných prostranství. Podle italských médií se přímo na Svatopetrském náměstí sešlo kolem 100.000 věřících a turistů.

Benedikt XVI. (85) oznámil svou rezignaci zhruba před dvěma týdny, jako důvod uvedl věk. Média spekulovala i o závažných zdravotních problémech.

Na Svatého otce - vlastním jménem Josepha Ratzingera – čeká odpoledne ještě soukromá audience. Po odchodu ze svého úřadu se přesune do letního sídla papežů v Castel Gandolfo 25 kilometrů jižně od Říma.

K volbě nového papeže dojde v březnu.

Související

Benedikt XVI.

Benedikt XVI. nebyl zcela svobodný ani po odchodu z funkce, řekl papež František

Bývalý papež Benedikt XVI. nebyl zcela svobodný ani po odchodu ze svatopetrského trůnu. Agentuře AP to o svém předchůdci řekl současný papež František. Příští emeritní papežové by se tak podle něj mohli rozhodnout žít po rezignaci jiným způsobem. Papež František potvrdil, že by v případě abdikace žil mimo Vatikán.

Více souvisejících

Papež Benedikt XVI. Vatikán

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 51 minutami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy