Poslanci v koncích: Nevědí, jak na hlasovací tlačítko!

Bratislava - Palec nahoru - hlasujte pro, palec dolů - hlasujte proti. Tyto pokyny od několika poslanců předcházejí prakticky každému hlasování ve slovenské sněmovně a řídí se jimi většina zákonodárců. Aktivní při vydávání signálů kolegům, které tlačítko hlasovacího zařízení mají právě stisknout, je zejména šéfka poslaneckého klubu vládní strany Směr-sociální demokracie Jana Laššáková.

Laššáková tvrdí, že "semaforem" pouze připomíná kolegům dohodu z poslaneckého klubu strany o postoji k projednávaným bodům. "Mou úlohou jen je, aby poslanci hlasovali tak, jak jsme se dohodli," řekla ČTK a Českému rozhlasu Laššáková. Její pokyny prakticky nelze přehlédnout, někdy při nich jednašedesátiletá politička používá dokonce obě ruce.

Jak důležité jsou pokyny Laššákové, se zákonodárci ze strany premiéra Roberta Fica přesvědčili na probíhající schůzi parlamentu. Při jednom z hlasování, kterého se Laššáková nezúčastnila, vládní poslanci omylem podpořili pozměňovací návrh opozice. Vzápětí si svou chybu uvědomili, závěrečné hlasování raději odložili a později opoziční návrh ze zákona vypustili. Laššáková si ovšem nemyslí, že si na její pokyny poslanci až příliš zvykli.

Pokyny pro poslance kritizovala i média. "Potřebují skutečně pomoc, protože nevědí, jak mají stisknout hlasovací tlačítko? Hlasuje poslanec sám za sebe podle svého přesvědčení, nebo za stranu podle toho, jak mu někdo řekne? To je věčné dilema slovenských zákonodárců," napsal před časem nejčtenější slovenský list Nový čas.

Jak se někdy hlasuje v českém parlamentu, také zůstává záhadou. Jeden z aktérů současné korupční kauzy, Petr Kott, se postaral o pořádný skandál na půdě parlamentu už v únoru 2004. Mandátový a imunitní výbor se tehdy vžil do role detektiva a snažil se odhalit, kdo hlasoval za něj hlasoval, protože Kott, tehdy ještě v barvách ODS, se opil. Jeho hlas u návrhu zákona o DPH byl totiž tehdy započítán, ačkoliv sám poslanec v jednacím sále vůbec nebyl přítomen.

Podezření padlo na Kottovy stranické kolegy Aleše Rozehnala a Davida Šeicha, kteří s ním seděli v jedné poslanecké lavici.

Ti to však důrazně odmítli. Hlasování bylo označeno za právoplatné, přestože byla porušena ústava i jednací řád sněmovny. „Jeho hlasovací karta byla použita. Ze záznamů bezpečnostních kamer ani České televize jsme však nezjistili, kdo s ní manipuloval," vysvětlila tehdy pro Lidovky.cz členka výboru Zuzka Rujbrová z KSČM.

Související

Více souvisejících

Slovensko politici

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy