Přepište knihy, Německo udělalo chybu. Jaké budou dopady?

Berlín - Podle sčítání obyvatel v roce 2011 má Německo 80,2 milionu obyvatel. Němců je tak méně než dlouhodobě uváděných zhruba 82 milionů. Pokles počtu obyvatel bude mít negativní dopad na příjmy některých měst a obcí, které doposud vykazovaly více občanů než byla skutečnost.

Německo před dvěma lety sčítalo své obyvatele vůbec poprvé od sjednocení v roce 1990. Němečtí statistici doposud používali data získaná při sčítání v roce 1987 v někdejším západním Německu. Poslední údaje týkající se populace bývalé komunistické části státu byly dokonce z roku 1981. 

Podle Spolkového statistického úřadu má Německo o zhruba 1,5 milionu obyvatel méně, než doposud uvádělo. Přesný údaj o počtu obyvatel přitom není důležitý jen do učebnic zeměpisu. Podle toho, kolik kde žije lidí, se přidělují peníze pro jednotlivé spolkové země a obce nebo se určují obvody při volbách. Některá města tak mohou přijít o tučné příspěvky do svých rozpočtů, jiná si naopak mohou polepšit.

Oproti tomu Česku v loňském roce obyvatel přibylo. V republice žilo o téměř 11 tisíc lidí více než na konci roku 2011, přesně 10 516 100. Podle ČSÚ se v Česku v roce 2012 narodilo 108 600 dětí, což je oproti roku 2011 pouze o 97 méně. Podle předběžných údajů statistiků se loni mírně zvýšil i průměrný počet narozených dětí jedné ženě, z 1,43 v roce 2011 na 1,45 dítěte.

„Čísla v zásadě odpovídají dlouhodobému trendu. Děje se to, co jsme očekávali," konstatoval na Radiožurnálu doktor Tomáš Kučera z Katedry demografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

„Já bych řekl, že porodnost stále klesá, ne že se její pokles zastavil. Klesá reprodukční potenciál naší populace, klesá počet žen a mění se jejich věkové rozložení, tedy těch žen, které jsou v rodivém věku. Takže pokles bude pokračovat i budoucnu," dodal.

Za narůstajícím počtem obyvatel je tak především zahraniční migrace, kvůli ní přibylo v loňském roce přes 10 tisíc lidí, což je o téměř sedm tisíc méně než v roce 2011. Celkem se do Česka od ledna do prosince 2012 přistěhovalo 30,3 tisíce osob, naopak 20 tisíc lidí se vystěhovalo, informuje rozhlas.cz.

Související

Více souvisejících

Německo Sčítání lidu

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy