Převrat v Belgii: Král začne poprvé v historii platit daně

Brusel - Belgická královská rodina začne poprvé v historii platit daně a většina jejích členů přijde o státní podporu. Rozhodla o tom ve středu belgická vláda.

Poprvé od vzniku nezávislé Belgie v roce 1830 budou muset příslušníci královské rodiny platit daň z příjmu a z přidané hodnoty. Příspěvek od státu bude snížen a budou ho napříště dostávat jen monarcha, následník trůnu, jejich manželé či manželky a vdova či vdovec po zesnulém panovníkovi.Albert II., kterému je dnes 79 let, dostává ročně nezdanitelných 11,5 milionu eur (296 milionů korun). Podle ústavy se tyto podmínky během jeho vlády nesmí změnit. Nové uspořádání tak bude platit pro následníka trůnu, prince Philippea, který bude dostávat 180.000 eur hrubého ročně. Kromě toho bude stát hradit výdaje za výkon funkce a další životní náklady.

Filip Leopold Ludvík Maria (Philippe Léopold Louis Marie), vévoda brabantský (narozen 15. dubna 1960). Ten se 4. prosince 1999 oženil s Jonkvrouwe Mathildou d'Udekem d'Acoz, která se stala Její královskou výsostí princeznou Mathildou Belgickou den před svatbou. Je dcerou barona (nyní hraběte) Patricka d'Udekem d'Acoz a jeho ženy hraběnky Komorowské. Mají čtyři děti.

Roční apanáž čtyřiaosmdesátileté královny Fabioly (vdova po předchozím králi Baudoinovi) se sníží z nynějších 1,3 milionu eur na 450.000. Na asi třetinu poklesne podpora sourozenců následníka trůnu, prince Laurenta a princezny Astrid. V dalších generacích už bude dostávat příjem od státu jen následník.

Princ Albert v letech 1953 až 1958 sloužil v Belgickém královském námořnictvu. Když 31. července 1993 zemřel jeho starší bratr, král Baudouin I., aniž by zanechal potomků, stal se jeho nástupcem. Se slavnostní přísahou dne 9. srpna 1993 usedl v 59 letech na belgický trůn a stal se tak co do věku nástupu na trůn nejstarším králem v historii Belgie.

Roku 1994 se stal 1292. rytířem Řádu zlatého rouna v Rakousku a 1191. rytířem Řádu zlatého rouna ve Španělsku.

V sousedním Nizozemsku dostávají státní apanáž jen král, jeho žena a bývalá královna Beatrix, kteří mají také určité výhody. Britská královna platí daně, ale dostává od parlamentu finanční příspěvek.

Související

Více souvisejících

Belgie Daně

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy