Obžalovaní v kauze MUS: Švýcarský soud je jak z dob totality, máme zničené životy

Bellinzona - Slova bývalého českého prezidenta Václava Havla o mafiánském kapitalismu v 90. letech v České republice připomněla dnes švýcarská prokurátorka před soudem s bývalými majiteli a manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) ve švýcarském městě Bellinzona.

"Dávali nám (obhájci) lekce z historie a ekonomiky," prohlásila o projevech obhájců hlavní prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová. "Nepředstíráme, že jsme znalci historie České republiky," řekla s tím, že bude tedy citovat výroky bývalého prezidenta Havla o postkomunismu.

Připomněla, že Havel hovořil o mafiánském kapitalismu, který vznikal v přechodném období po pádu totality a který charakterizovala korupce, demoralizace a ztráta smyslu pro mravnost. Souzené skutky se staly v tomto kontextu, řekla prokurátorka.

Prohlásila, že obhajoba se vyhýbá faktům, pokud jde o klíčovou operaci celého schématu - převedení 150 milionů dolarů (tehdy 5,76 miliardy korun) mezi lety 1998 až 2002 z pokladny MUS do dceřiné společnosti MUS Portoinvest v Lichtenštejnsku.

Podle obžaloby z této částky obžalovaní zaplatili půjčku - opět z peněz MUS - firmě Newton FMG, která pro ně kupovala ve skrytu akcie Mostecké uhelné. Tvrzení obhajoby, že obžalovaní vrátili Mostecké uhelné půjčku poskytnutou Newtonu i s úroky, označila za "piruetu".

"Neuvedli, že půjčku splatili opět z peněz MUS, řekla prokurátorka. A nezmiňují se o tom, že z těchto 150 milionů dolarů jim v kapse mimochodem zůstala částka odpovídající 65 milionům švýcarských franků (tehdy asi 1,6 miliard korun)," řekla.

Obhajoba zostra: Za škodu si může Česko samo

Bývalým manažerům Mostecké uhelné po přečtení obžaloby u švýcarského soudu hrozí, že půjdou kvůli privatizaci společnosti na pět let do vězení a přijdou o zabavené miliardy. Podle jejich právních zástupců vznikla ale firmě a českému státu škoda maximálně jednáním Fondu národního majetku ČR.

"Podle švýcarské legislativy má prokuratura povinnost předložit soudu důkazy svědčící rovněž ve prospěch obžalovaných, což se v případě kauzy prodeje Mostecké uhelné společnosti nestalo," tvrdí advokátka Karolina Zelenková, která zastupuje šestici obžalovaných v Česku.

Podle ní o tom svědčí skutečnost, že ve vyšetřovacích spisech není dopis Fondu národního majetku ČR z roku 1998, kterému nabízeli bývalí šéfové MUS odkoupení zbývajících akcií společnosti za výrazně vyšší cenu, než měly o rok později, píše server iHned.cz.

"Vznikla-li státu při prodeji MUS nějaká hypotetická škoda, pak jedině vinou Fondu národního majetku a pana Češky, potažmo úřednické vlády Josefa Tošovského," dodává Zelinková.

Advokát Michael Mraz před soudem odmítl také podezření, že kurz akcií MUS byl před privatizací úmyslně manipulován. Podle něj akcie obdobných firem, Severočeských dolů a Sokolovské uhelné, prodělávaly "velmi podobný vývoj". "Cenu akcií zjevně určovalo očekávání trhu, pokud jde o těžbu hnědého uhlí vůbec, nikoli obžalovaní," řekl Mraz.

Jiří Diviš obžalovaný v rámci kauzy Mostecké uhelné společnosti dnes švýcarskou prokuraturu přirovnal k dění v Československu v 50. letech. Prohlásil, že vyšetřování, které začalo v roce 2005, a soud se podepsaly na jeho zdraví, životě jeho rodiny a na jeho pověsti. Řekl, že v roce 1979 emigroval do Švýcarska z Československa, protože nemohl snášet komunismus založený na lži a že je stále vděčný Švýcarsku, že tam mohl začít nový život.

Další obžalovaný de Groote (86) také zdůraznil, že ho trápí "zničená pověst" a dopady aféry na rodinu. Mí vnuci musí vysvětlovat ve třídě a na univerzitě, proč děda zasluhuje dva roky vězení, řekl. "Trpím tímto ponížením," dodal. Jeho stáří je prý "tímto nespravedlivým obviněním zastíněno, skoro zničeno".

Související

Policie Švýcarsko

Sklapla klec: Švýcarská policie zadržela Petra Krause z kauzy MUS

Švýcarská policie zadržela v úterý na ženevském letišti Petra Krause, kterého švýcarská justice pravomocně odsoudila v případu Mostecké uhelné společnosti k 16měsíčnímu vězení. Krause poté policie převezla do výkonu trestu ve věznici poblíž města Fribourg. ČTK to dnes sdělila v tiskovém prohlášení Krausova advokátka Karolina Besser Zelenková. Kraus je ve stejné věci souzen i v České republice, hlavní líčení je plánováno od 10. června.
MUS

V kauze Mostecké uhelné čelí žalobě šest lidí, mezi nimi i exnáměstek ministra průmyslu

Olomouc - Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů v kauze Mostecká uhelná (MUS). K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat před soudem také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Rozsáhlou kauzu vyšetřovala protikorupční policie několik let. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze, řekl dnes ČTK žalobce Petr Šereda.

Více souvisejících

kauza mus soudy Švýcarsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy