Verdikt v kauze MUS: Pět Čechů půjde sedět natvrdo

Bellinzona - Soud ve švýcarské Bellinzoně dnes uznal vinnými Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause i Oldřicha Klimeckého v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Uložil jim nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Všichni bývalí majitelé a exmanažeři MUS byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz.

V případě Krause a Koláčka, kteří byli přítomni, nařídil jejich okamžité zadržení. Diviš, Čmejla a Klimecký se dnes do soudní síně nedostavili. Šestý obžalovaný - šestaosmdesátiletý Belgičan Jacques de Groote - dostal pouze peněžitý trest. Klimecký se neúčastnil procesu od začátku, údajně kvůli nedostatku peněz a nemoci manželky. Diviš a Čmejla jsou nyní údajně pracovně vytíženi.

Koláček byl odsouzen ke čtyřem letům a čtyřem měsíců vězení, Klimecký ke třem rokům a jednomu měsíci, Kraus ke třem letům vězení, z toho k jednomu roku a čtyřem měsícům nepodmíněně. Diviš byl odsouzen na tři roky a deset měsíců a Čmejla na čtyři roky. Všichni dostali různě vysoké peněžité tresty.

Koláček se podílel na supervýhodné a podvodné privatizaci Mostecké uhelné a přišel si tak na odhadovaný majetek 8 miliard korun. V roce 2008 se spolu s dalším spolumajitelem těžební firmy Mostecká uhelná Lubošem Měkotou (zemřel letos v březnu na hřišti v Berouně při golfu) odhodlali dát uhelnému byznysu definitivní sbohem.

Koláček se poté stáhl do ústraní  a místo vrcholnému byznysu zasvětil svůj život raději buddhismu. I kvůli tomu si v Říčanech u Prahy postavil baráček za desítky milionů, kde pečoval o svoji duši. Vila připomíná spíš buddhistický chrám (včetně sochy Buddhy) a v jeho interiéru nenajdete hranatý roh. To nyní čeká na Koláčka pěkně hranatá cela ve Švýcarsku.

Odsouzení se mohou odvolat k nejvyšší švýcarské soudní instanci, Federálnímu tribunálu. Tento soud se zabývá především tím, zda nižší soudy nejednaly v rozporu s federálními zákony, a nezkoumá meritum případu.

"Ministerstvo financí hodnotí pozitivně, že švýcarský soud vyhověl obžalobě, tím lépe, že nepodmíněně. Ještě významnější je, že i z trestného činu podvodu ke škodě státu, to jen dokládá naše tvrzení," uvedl mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Dostane Česko část peněz?

Česko by mohlo dostat tři miliardy, alespoň to navrhovala švýcarská prokuratura jako kompenzaci. Dalších šest miliard by pak mohly dostat nástupnické firmy MUS. Advokát Marek Procházka, který u soudu zastupuje stát, sice neočekával, že by soud Česku takové odškodné přiklepl, jsou prý i další možnosti, jak se k nim dostat. O peníze chtějí advokáti bojovat žalobami u dalších švýcarských soudů.

Bývalí manažeři a majitelé MUS Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus čelí obvinění také v Česku, konkrétně ze zneužití informace a postavení v obchodním styku při privatizaci firmy v roce 1999, píše web CT24. Svým jednáním měli od ČR získat akcie za zjevně nepřiměřenou kupní cenu. Podle žalobce tím státu způsobili škodu přes 1,6 miliardy korun.

V úterý rozšířilo ministerstvo financí trestní oznámení v celé kauze. Obvinění prý totiž kontrolovali firmu o rok dříve, než veřejně prohlašovali. Tato informace přitom měla zásadní význam na výši nabízené kupní ceny a také na rozhodování české vlády, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Podíl viny nese i bývalá vláda ČSSD

Miloš Zeman v lednu tvrdil, že privatizační proces kolem Mostecké uhelné  společnosti měla na svědomí jen vláda Josefa Tošovského. To ale není pravda,  usnesení vlády ze dne 28. července 1999 č. 819 usvědčuje Zemana ze lži. V usnesení vlády se píše, že vláda "...schvaluje privatizaci  46,29 % akcií, tj. 4 089 763 ks akcií akciové společnosti Mostecká uhelná  společnost o nominální hodnotě 1 000 Kč/1 akcie metodou přímého prodeje předem  určenému vlastníku".

V té době byl Miloš Zeman (tehdy jako šéf ČSSD) českým premiérem, jímž se stal v roce 1998. Kromě Zemana je pod dokumentem uveden  také Vladimír Špidla (tehdejší první místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí), jenž Zemana vystřídal v roce 2001  v čele strany a o rok později stanul i on v čele české vlády.

Související

Policie Švýcarsko

Sklapla klec: Švýcarská policie zadržela Petra Krause z kauzy MUS

Švýcarská policie zadržela v úterý na ženevském letišti Petra Krause, kterého švýcarská justice pravomocně odsoudila v případu Mostecké uhelné společnosti k 16měsíčnímu vězení. Krause poté policie převezla do výkonu trestu ve věznici poblíž města Fribourg. ČTK to dnes sdělila v tiskovém prohlášení Krausova advokátka Karolina Besser Zelenková. Kraus je ve stejné věci souzen i v České republice, hlavní líčení je plánováno od 10. června.
MUS

V kauze Mostecké uhelné čelí žalobě šest lidí, mezi nimi i exnáměstek ministra průmyslu

Olomouc - Žalobci olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na šest mužů v kauze Mostecká uhelná (MUS). K soudu posílají kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů, z přijetí úplatku by se měl zodpovídat před soudem také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora. Rozsáhlou kauzu vyšetřovala protikorupční policie několik let. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze, řekl dnes ČTK žalobce Petr Šereda.

Více souvisejících

kauza mus soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy