Řež na Ukrajině: Dav napadl sídlo vlády, policie použila slzný plyn

Kyjev - Skupina demonstrantů se dnes v centru Kyjeva znovu pokusila napadnout sídlo ukrajinské vlády, které od nedělní mohutné opoziční demonstrace chrání silné policejní oddíly. Dav prorazil zátarasy před vchody do budovy, ale příslušníci zásahové jednotky odrazili útok obušky a slzným plynem.

Před hlavní vládní budovou se dnes ráno shromáždilo asi tisíc lidí, z nichž část v centru Kyjeva nocovala. V neděli se zúčastnili velké opoziční demonstrace, do níž se podle nezávislých odhadů zapojilo kolem 50.000 lidí. Jejich protesty vyvolalo rozhodnutí Azarovovy vlády z minulého čtvrtka, kterým Kyjev fakticky zastavil jednání o přidružení k EU.

Prakticky permanentní demonstrace zorganizovala opozice i v jiných městech, zejména na západě země. Proti zastavení integračního procesu protestují tisíce lidí ve Lvově, v Těrnopilu a Ivano-Frankivsku. V ruskojazyčných oblastech na jihu a východě Ukrajiny naopak zastupitelé či přímo soudy protivládní protesty zakazují. 

Demonstrace za evropskou integraci Ukrajiny se dnes konaly i v řadě evropských měst a v zámoří. V centru Prahy se na Václavském náměstí sešlo kolem dvaceti lidí, mezi nimi i manžel vězněné expremiérky Oleksandr Tymošenko, který loni v Česku získal azyl.

Podle účastníků akce chtějí Ukrajinci žijící v Česku dát najevo, že jim záleží na integraci Ukrajiny do evropských struktur. Doufají, že by poté mohlo dojít ke zrušení víz mezi Českem a Ukrajinou. Chtějí zároveň podpořit kyjevské demonstrace. Podobné shromáždění se konalo i v neděli na Staroměstském náměstí, podle účastníků se jí zúčastnilo více než 100 lidí.Kyjevský list Segodňa dnes napsal, že Ukrajina s EU pokračuje v důvěrných jednáních o podmínkách přidružení. Kyjev má prý dva hlavní požadavky. Mezinárodní měnový fond by měl poskytnout Ukrajině půjčku deset miliard dolarů, a to bez dosavadní podmínky, aby vláda zvýšila obyvatelstvu ceny za odběr plynu. Druhým požadavkem je zavedení preferenčních kvót pro odběr ukrajinské produkce na evropském trhu.

Ukrajině se krátí čas: Rusko nebo EU?

28. a 29. listopadu se bude v litevském Vilniusu konat summit Východního partnerství. Evropská unie zde bude jednat se svými východními partnery, mezi něž patří i Ukrajina.

Právě s Ukrajinou by zde měla EU podepsat takzvanou asociační dohodu, která by zemi posunula blíže západní Evropě. Dohoda by mimo jiné otevřela cestu pro obchodní možnosti členských států EU na Ukrajině.

Podpis dohody ovšem stojí na osvobození Julije Tymošenkové. Ukrajinský parlament ale neschválil její odjezd na léčení do ciziny. Bývalá ukrajinská premiérka byla v roce 2010 odsouzena k sedmi letům vězení a v Evropské unii je její odsouzení chápáno jako politicky motivované.

Moskva dlouhodobě kritizuje úmysl Ukrajiny sblížit se s Evropskou unií. Rusko navíc nabízelo svému sousedovi možnost zapojit se do Celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu, ale Ukrajina nabídky nevyužila.

Sergej Glazjev, poradce ruského prezidenta Vladimíra Putina, na téma dohody Ukrajina-EU nešetřil ostrými výroky, píše euractiv.cz. Podle ruské zpravodajské agentury RIA Novosti Glazjev již v srpnu prohlásil, že by Rusko v případě podepsání dohody zpřísnilo celní opatření pro ukrajinský export.

Glazjev navíc podpis asociační dohody nazval „sebevražedným krokem". Putinův poradce 10. listopadu uvedl, že pokud Ukrajina nepodepíše asociační dohodu, mohly by z toho obě země profitovat při vzájemné spolupráci na projektech za miliardy dolarů.

Sergej Glazjev zmínil například projekty v energetice či v letectví. Podle Glazjeva by se mohla rozvíjet jaderná energetika, kosmonautika či společná výroba letadel Antonov.

Související

Více souvisejících

Ukrajina EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

před 8 hodinami

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

Zdroj: David Holub

Další zprávy