Vdova po Miloševičovi se soudí o vilu, Srbsko chce hnát až do Štrasburku

Bělehrad - Vdova po bývalém srbském vůdci Slobodanu Miloševičovi Mirjana Markovičová se soudí, zatím neúspěšně, se srbským státem o dům, v němž v Bělehradě se svým mužem žila. Je přitom odhodlána obrátit se i na ústavní soud a nakonec až na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, informoval bělehradský list Blic.

"Advokáti Miry Markovičové nejprve požádají o revizi soudního rozhodnutí a pak mají možnost podat stížnost k ústavnímu soudu. Pokud to neprojde, buďte si jisti, že půjdou ke štrasburskému soudu," sdělil deníku blízký přítel rodiny Hadži Dragan Antić. Ten býval vysokým činitelem Miloševičovy vládnoucí Socialistické strany Srbska a podle jeho názoru je zabavení domu "klasická pomsta od státu".

Odvolací soud v Bělehradě v poslední den loňského roku ukončil sedm let se táhnoucí spor a pravomocným rozhodnutím zrušil vlastnické právo k domu Markovičové i oběma dětem, jež měla s Miloševičem - synovi Markovi a dceři Mariji. Porota dospěla k závěru, že rodina získala vilu v luxusní bělehradské čtvrti Dedinje v rozporu s tehdy platnými právními předpisy a anulovala nájemní a kupní smlouvy, které Milošević uzavřel se srbskou vládou.

Jak skandální rozhodnutí tehdejší vlády bylo, svědčí podle listu skutečnost, že Miloševič dům koupil za 5000 marek (podle tehdejšího kurzu kolem 90.000 korun), přičemž tržní hodnota vily tenkrát byla dvacetinásobně vyšší. Navíc manželé s vilou získali pozemek v lukrativní lokalitě o rozloze 7940 metrů čtverečních, jehož hodnota dnes v přepočtu dosahuje mnoha milionů korun.

Milošević se dostal k moci v roce 1990 jako srbský prezident. Srbům sliboval stabilitu, sociální a ekonomický progres, mír a bezpečí. Během prvních parlamentních voleb, které se v Srbsku konaly v prosinci 1990, patřily mezi předvolební hesla Miloševićovy Socialistické strany Srbska (SPS) - přejmenované Komunistické strany - slogany „Mír a stabilita" a „S námi je jistota".

Většina Srbů mezi lety 1989-1990 stála pevně za Miloševićem a za jeho politikou, že všichni Srbové (myšleno Srbové ze Srbska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska a Černé Hory) musejí žít ve společném státě. Na možné strachy a námitky ze strany ostatních národů se pohlíželo jako na nepochopení srbského národa a jeho potřeb. Nikdo neuvažoval o možném strachu a potřebách ostatních republik.

Jméno Slobodana Miloševiće se ve světě stalo synonymem pro války v bývalé Jugoslávii, v Chorvatsku pro „agresi", v Bosně a Hercegovině vyvolává diskuze o „genocidě" a v Kosovu o „útlaku" a „etnických čistkách". Některá tvrzení jsou přesná, jiná ze záměrných důvodů přehnaná, píše revuepolitika.cz.

Když se jugoslávská krize na začátku devadesátých let blížila svému vrcholu, Milošević si uvědomil, že se mu nepodaří ovládnout celou Jugoslávii, a rozhodl se pro alternativní plán vytvořit „zkrácenou Jugoslávii" pod kontrolou Srbska. Ačkoliv to tak nikdy neformuloval, jednalo se o tzv. velké Srbsko. Projekt měl zahrnovat území SFRJ, ale bez Slovinska a těch částí Chorvatska, kde Srbové netvořili většinu nebo přinejmenším početnou menšinu. V tomto kontextu Milošević jednou prohlásil, že by „Jugoslávie bez Slovinska a Chorvatska měla přibližně 17 milionů obyvatel, což je pro evropské standardy dostačující".

Miloševićova izolace byla ukončena jeho zatčením a 28. června 2001 byl převezen do Haagu, kde se až do smrti pokoušel dokázat svou nevinu za všechny činy, ze kterých byl obviněn. Obyvatelům Srbska zůstalo dědictví, se kterým se budou ještě dlouhou dobu potýkat. Nejbolestivější bude katarze, jíž budou muset projít. Kvůli dlouholetému označování Srbů za jediné oběti bude katarze velmi komplikovaná.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Srbsko Soud pro lidská práva Štrasburk

Aktuálně se děje

před 29 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy