Člen Hospodářské komory se ohradil proti sankcím vůči Rusku: Boj, který nevyhraje ani Zaorálek

Ústí nad Labem - Místopředsedy Okresní hospodářské komory Ústí nad Labem Jiří Kalach se ve zprávě serveru EuroZprávy.cz ostře ohrazuje proti sankcím vůči Rusku kvůli intervenci na ukrajinském poloostrově Krym. Domnívá se, že "Obama nás žene do boje, který nevyhraje ani Zaorálek."

"Export demokracie tak, jak jsme ho svědky ze strany takzvaného Západního svobodného světa, má v posledních letech fatální následky. Tyto následky jsou nejvíce zřejmé na současném vývoji v Ukrajině.

Zřejmě nikdo v USA a u našich nevolených zástupců v EU nevyhodnotil správně kam, až dojde situace, kterou výše jmenovaní sponzorovali svojí politikou dotací ,,neziskovým organizacím" na Ukrajině (již známých přiznaných 5 mld. USD).

Tyto peníze a politika nesmyslných slibů zapříčinili pád demokraticky zvolené vlády a můžeme si o této vládě myslet, co chceme. Tato vláda byla zvolená, možná více demokraticky než např. Bushova administrativa, kdy při její volbě kdesi na Floridě zafoukal vítr a Al Gore se nestal prezidentem USA.

Ale zpět k Ukrajině. Bojovníky za „demokracii" na Majdanu musel někdo živit, šatit, platit, dodávat benzín do zápalných láhví, organizovat atd. Celý další vývoj tak, jak ho vidíme, je již pouze následkem a důsledkem tohoto prvotního impulsu. Všichni ti, kteří slibovali Ukrajincům nereálné lepší zítřky a kteří si neuvědomili, že Evropa není schopná a ochotná přispívat na zvýšení životní úrovně dalších padesáti mil. obyvatel, musí nést odpovědnost. Naopak odpovědnost nemůžou nést firmy a obyvatelé Evropy, kterých by se dotkly nesmyslné sankce, které by vedly k dalšímu poklesu ekonomiky.

Obama to řekl jasně, když prohlásil, že v případě hlubších sankcí nebude hledět na vedlejší následky. Vedlejší následky to je pokles hospodářství v zemích, jako je ČR, Maďarsko, Bulharsko a další. Nenechme se mýlit, z geopolitického hlediska nejsme nic. To nám USA dokázaly svým rozhodnutím oproti raketové obraně, jejíž výstavbu po zvolení Obamy zrušily bez omluvy. Celá situace na Ukrajině měla evidentně sloužit k rozšíření trhu, získání miliónu nových zákazníků, k získání přístupu k nerostným zdrojům a ne k rozvoji ukrajinského průmyslu, který je tak zastaralý, že jeho export do Ruska je víceméně politickou záležitostí. Díky současnému vývoji, většiny těchto cílů na Ukrajině nebude dosaženo. Naopak v Evropě Spojené státy svojí politikou dosáhly některých cílů. Rusko zřejmě již nepostaví v Evropě žádnou jadernou elektrárnu. V USA se mluví o otevření dalších nalezišť zemního plynu a hlupáci blábolí o jeho možné náhradě za ruský plyn přepravou v tisících nových tankerech. Požaduje se také navýšení finančních prostředků pro NATO atd.

Nenechme se mýlit, Rusko je bohatá nevěsta a Evropa je stará, sociálními nemocemi prolezlá nevěstka. Případné hospodářské sankce mohou jenom uškodit. Domnívám se, že je špatné snažit se vyvážet demokracii do zemí, které na ni buď nejsou připraveny, nebo ji přímo odmítají. Vždyť i tzv. arabské jaro bylo nešťastným příběhem od začátku do konce, kdy pouze v Egyptě situace dospěla k pozitivnímu obratu.

Ukrajina je země připomínající Rakousko v dobách než se stalo Rakousko-Uherskem. Z tohoto pohledu se na vývoj v Ukrajině musíme dívat a spíše se snažit přispět k její federalizaci. V tomto bodě můžeme uplatnit naše zkušenosti. Z pohledu ekonomického musíme udělat vše, abychom pokračovali ve spolupráci s Ruskem, a to i proto, že je cestou do Asie a těmto trhům a ekonomikám patří budoucnost. Z pohledu politického nezbývá než dodat, že ,,Kdo seje vítr, sklízí bouři" a zamyslet se nad nesmyslností některých principů EU, v které nevolení odložení politici mohou jednat bez jakékoliv zodpovědnosti," píše místopředsedy Okresní hospodářské komory Ústí nad Labem Jiří Kalach ve zprávě serveru EuroZprávy.cz.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Ivan Bartoš

Bartoš potvrdil konec Pirátů ve Fialově vládě. Už je stanovený termín

Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Stane se tak po jednání stranického poslaneckého klubu. Podle Bartoše podají demisi ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

Policie reaguje na smrt Nasralláha. V Česku přijala preventivní opatření

Česká policie analyzuje potenciální rizika plynoucí z likvidace nejvyššího vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, kterou dnes oznámila izraelská armáda. Policie to v sobotu odpoledne uvedla na sociální síti X. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy