Ruská armáda je v pohybu. Odpověď na zásah ve Slavjansku, tvrdí Moskva

Moskva - Ruská armáda v reakci na vyostření situace na Ukrajině zahájila nové cvičení u svých západních hranic, tedy v sousedství Ukrajiny. Oznámil to ve čtvrtek ruský ministr obrany. "Jsme nuceni reagovat na vývoj," řekl Sergej Šojgu podle agentury Interfax.

Přestřelky mezi ukrajinskými vojáky a proruskými rebely u města Slavjansk na východě Ukrajiny si dnes vyžádaly dva a až pět mrtvých z řad separatistů.

"Síly jsou zjevně nerovné. Signál k použití zbraní proti pokojným obyvatelům už zazněl. Jestli dneska tuto vojenskou mašinérii nezastavíme, povede to k velkému počtu padlých a raněných. Ani ohlášené cvičení NATO v Polsku a Pobaltí nepovede k normalizaci situace okolo Ukrajiny," řekl Šojgu.

Nové ruské vojenské cvičení, které se od dnešního dne odehrává v oblastech hraničících s Ukrajinou, se podle ministra týká jednotek Jižního a Západního vojenského okruhu. Taktická uskupení nacvičují přesuny vlastními silami a rozvinutí k plnění dalších úkolů.

Útočné vrtulníky

"Kromě toho budou vzdušné síly provádět v rámci manévrů cvičné lety podél státních hranic," citoval rovněž Interfax Šojgua.Dva obyvatelé ruských oblastí ležících blízko ukrajinských hranic podle agentury Reuters uvedli, že viděli ve vzduchu formace útočných vrtulníků.

Jeden svědek, který byl blízko města Belgorodu na místě vzdáleném asi 25 kilometrů od hranice, tvrdil, že viděl deset helikoptér letících směrem na východoukrajinské město Charkov. Není však jasné, zda stroje přeletěly hranici.

Druhý svědek z blízkosti vesnice Valujki rovněž v belgorodské oblasti agentuře řekl, že viděl deset vrtulníků letících od ukrajinských hranic.

Úřadující šéf ukrajinského státu Turčynov nedlouho po Šojguově oznámení dalších manévrů ruských sil u hranic Ukrajiny v televizním vystoupení vyzval Moskvu, aby přestala s neustálými hrozbami a s vydíráním a aby stáhla své vojáky z pomezí. "Necouvneme před teroristickými hrozbami a budeme pokračovat s opatřeními na ochranu životů našich občanů," zdůraznil.

Vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Vjačeslav Ponomarjov předtím podle serveru Ukrinform pohrozil "zastřelením na místě" každému, u koho bude nalezen leták vyzývající k nerespektování nelegálních příkazů vzbouřenců.

Putin: Je to kárná výprava

Ruský prezident Vladimir Putin nasazení ukrajinské armády u Slavjanska označil za "kárnou výpravu" a "vážný zločin". Zároveň Kyjevu pohrozil blíže neupřesněnými důsledky. Ve středu šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov varoval, že Rusko na ohrožení ruských zájmů či ruských občanů odpoví jako ve střetu s Gruzií o Jižní Osetii v srpnu 2008. Moskva tehdy po gruzínské porážce uznala separatistické provincie za nezávislé státy.

Ruští zákonodárci již dříve dali hlavě státu svolení k nasazení ruských ozbrojených sil na Ukrajině v případě, že dojde k ohrožení ruských občanů či krajanů.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v souladu s bezpečnostními dohodami OBSE požádalo Moskvu, aby do 48 hodin poskytla vysvětlení a podrobnosti o nejnovějších manévrech. "Ruské vojenské cvičení nemůže nevyvolat znepokojení, zvláště po nedávném prohlášení ruského ministra zahraničí, které obsahovalo jednoznačné narážky ohledně možnosti vstupu ruských jednotek na ukrajinské území," uvádí se v prohlášení ministerstva.

Na druhé straně ruské ministerstvo zahraničí dnes večer vyzvalo USA, aby přiměly ukrajinské vedení zastavit vojenské operace na jihovýchodě země a stáhnout jednotky do kasáren. Zároveň si postěžovalo, že se neuskutečnily telefonické konzultace šéfů diplomacií USA a Ruska plánované na středu a na dnešek. Nestalo se tak prý z "důvodů, které závisely na Moskvě".

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Vladimír Putin Ruská armáda

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 51 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy