Konec zbrojní spolupráce? Pro Rusko starost, pro Kyjev ale katastrofa, varuje Putin

Petrozavodsk (Rusko) - Rusko dokáže během půldruhého až 2,5 roku nahradit ztráty z případného zastavení zbrojní spolupráce s Ukrajinou. Na poradě v severoruském Petrozavodsku to dnes prohlásil prezident Vladimir Putin. Ukrajinský zbrojní průmysl ale ztrátu ruského trhu podle šéfa Kremlu nepřežije, protože jiný odbyt zajištěn nemá.

Rusko-ukrajinská spolupráce ve zbrojní výrobě je pro Rusko velmi významná, ale pro Ukrajinu podle Putina klíčová a rozhodující. "Technologicky a finančně jsme schopni se vypořádat se ztrátou (ukrajinského partnera) v závislosti na druhu produkce v době od půldruhého roku do 2,5 let," řekl prezident.

"V ukrajinském zbrojním průmyslu ale přerušení kontaktů s ruskými partnery povede ke katastrofě. Jediným kupcem ukrajinské výzbroje jsou ruské ozbrojené síly. My to přežijeme a půjdeme dál. Naši partneři to ale nedokážou," konstatoval.

Rusko už od sovětské éry spolupracuje s ukrajinskými podniky při výrobě raketové a letecké techniky, plavidel a těžkých zbraní. Putin prý stále doufá, že k nejhoršímu scénáři, jímž by bylo úplné přerušení kooperace, nedojde.

Historie moderních Ozbrojených sil Ukrajiny (Збройні сили України) se datuje rozpadem Sovětského svazu v roce 1991. Vzhledem ke strategické poloze Ukrajiny zdědil nově vzniklý stát po sovětské armádě obrovské množství techniky a vycvičeného personálu.

Psali jsme: Že je Ukrajina daleko? Omyl, česká armáda se chystá na nejhorší  

"Toto uskupení (sovětské ozbrojené síly na území Ukrajiny – pozn. redakce), vybavení a jeho důstojnický sbor byly určeny k jedinému účelu: vést v přední linii kombinovaný koaliční útok (jaderný) proti NATO," říká James Sherr z Centra pro studium a výzkum konfliktů CSRC (Conflict Studies Research Centre).

Před rozpadem Sovětského svazu se na území Ukrajiny nacházely 43. raketová armáda, čtyři letecké armády, 8. armáda protivzdušné obrany, tři pravidelné armády, dvě tankové armády, jeden armádní sbor a samozřejmě základna Černomořské flotily.

Celkem zde sovětské síly měly 780 000 vojáků, 6500 tanků, 7000 bojových obrněných vozidel, 350 lodí, 1272 strategických jaderných hlavic a 2500 taktických jaderných střel. Avšak, jak informují Armádní noviny, samotné vojenské velení sovětských ozbrojených sil na území Ukrajiny se nacházelo v Rusku.

Ozbrojené síly Ukrajiny se skládají ze tří složek: Pozemních sil Ukrajiny (73 300 vojáků), Leteckých sil Ukrajiny (46 000 vojáků) a Námořnictva Ukrajiny (15 000 vojáků). Také v nich slouží 18 000 žen. Mimo ukrajinské ministerstvo obrany tvoří Ozbrojené síly Ukrajiny rovněž vojáci ministerstva vnitra (33 300 osob), pohraniční stráž (50 000 osob) a civilní ochrana (10 218 osob).

Související

Test rakety Sarmat Komentář

Nelichotivá bilance Putinových „superzbraní“

Mediálním prostorem v uplynulém víkendu proletěla zprava, že na ruském kosmodromu Pleseck došlo k masivní explozi, jejíž příčnou mělo být selhání vojenské mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat. Pokud je tato hypotéza pravdivá, jedná se o další ukázku skutečného, tristního stavu „superzbraní“, kterými se chlubí ruský autoritářský vládce Vladimir Putin ve snaze šířit strach z vojenské síly své země.

Více souvisejících

Ruská armáda Vladimír Putin Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy