Putin pojede v červnu do Normandie, s Obamou se prý nesejde

Paříž/Astana/Washington - Ruský prezident Vladimir Putin zavítá počátkem června na oslavy vylodění spojeneckých vojsk za druhé světové války v Normandii, kde se tak poprvé od vypuknutí ukrajinské krize uvidí se západními lídry včetně Baracka Obamy. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval ruský velvyslanec v Paříži. Šéf Kremlu, kterého Západ kritizuje za anexi Krymu a rozdmýchávání napětí na východě a jihu Ukrajiny, zamíří do Francie na pozvání prezidenta Françoise Hollandea. Bílý dům oznámil, že schůzka Obamy s Putinem není v plánu.

Oslavy 70. výročí Dne D, jak je spojenecké vylodění nazýváno, se Putin 6. června zúčastní spolu s Obamou, Hollandem či německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jeho účast dnes potvrdil velvyslanec Ruska ve Francii Alexander Orlov ve vysílání televizní stanice BMF poté, co francouzský prezident vyslal směrem k Moskvě vstřícná slova. "Řekl jsem Vladimiru Putinovi, jako zástupci ruského lidu, že je na ceremonii vítán," uvedl Hollande.Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian prohlásil, že nepozvat Putina na oslavu této akce by byla historická urážka. Tehdejší sovětská armáda se společně s americkými a britskými vojsky podílela na porážce nacistického Německa.Rusko v současnosti čelí sankcím Západu za anexi Krymu a kvůli rostoucímu napětí na východě a jihu Ukrajiny. Pro obě strany budou oslavy v Normandii první příležitostí k přímému kontaktu na nejvyšší úrovni od vypuknutí krize. Bílý dům však separátní schůzku Obamy s Putinem neplánuje. Podle agentury AFP to dnes uvedla mluvčí Národní bezpečnostní rady Caitlin Haydenová.Pozvánku dostal Putin den poté, co apeloval na proruské separatisty ve východoukrajinských oblastech, aby tento víkend nepořádali plánovaná referenda o odtržení od Ukrajiny. Povstalci to odmítli. Moskva opakovaně tvrdí, že separatistické akce na Ukrajině nijak vojensky nepodporuje a že napětí je pouze důsledkem obav o bezpečnost rusky mluvících obyvatel země.Spojené státy zatím nijak nezmírnily ostrou rétoriku namířenou proti aktivitám Kremlu vůči Ukrajině. Náměstek amerického ministra zahraničí William Burns dnes během návštěvy kazašské metropole Astany prohlásil, že Rusko se vydalo na "nebezpečnou a neodpovědnou cestu". USA a jejich spojenci podle něj budou stupňovat tlak na Moskvu až do chvíle, než změní přístup ke Kyjevu."Nevyhledáváme konfrontaci s Ruskem... ale dokud bude Rusko pokračovat po současné nebezpečné a neodpovědné cestě, budeme pokračovat s našimi mezinárodními partnery v uplatňování stabilně rostoucího protitlaku," uvedl Burns po setkání s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Zda Putinova slova o potřebě odložit separatistická referenda jsou známkou zmírnění ruských postojů, se podle Burnse teprve uvidí.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Barack Obama Den D (oslavy vylodění spojeneckých vojsk)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 33 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy