Dovolená V Česku zdraží. Stát chce zavést povinný poplatek za rekreaci

Plumlov - Dovolená v Česku se rodinám pravděpodobně prodraží. Chystaná novela o místních poplatcích totiž počítá s tím, že se zvedne poplatek za rekreační pobyt. Dnes je to maximálně patnáct korun na osobu. Nově by se mělo platit zhruba jedno euro tedy 27 korun za noc - poplatek by měl být navíc oproti dnešku pro všechny obce povinný.

V Plumlově na Prostějovsku odhlasovali rekreační poplatek ve výši sedm korun. To, že by ho měli v budoucnu zvýšit až čtyřnásobně se místnímu starostovi nelíbí. "Jako by se naše republika řídila heslem, sedřeme z lidí kůži, jen ať od nich něco vybereme, to není šťastné řešení," komentoval to starosta Plumlova Adolf Sušeň.

V Plumlově nyní na rekreačních poplatcích vyberou ročně asi 40 tisíc – peníze pak vrací třeba do oprav místního kempu - letos nechali udělat nové toalety. To je i záměr ministerstva - motivovat obce, aby peníze vkládaly zpět do cestovního ruchu. "Máme nové sociálky, příští rok budou sprchy, rozvody, odpady...," dodal Sušeň.

Obce se mohou nyní rozhodnout, zda vůbec poplatky vybírat. Strop je 15 korun za osobu na noc. Ministerstvo chce v novele zákona prosadit poplatek 27 korun. Čtyřčlennou rodinu by to při týdenním pobytu vyšlo na zhruba osm stovek.

Podle ministerstva pro místní rozvoj dnes poplatek využívá zhruba jen 14 procent měst a obcí, nově by jej měly vybírat všechny, které mají nějaké ubytovací zařízení.

Zavedení plošné povinnosti se nelíbí ani Svazu měst a obcí. "Jsou obce, kde je třeba jen jeden malý penzion a je otázka, zda by to vybírání nebylo dražší, než kolik ta obec tím vydělá," říká ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Se zvýšením poplatku svaz souhlasí - motivační by podle něj bylo - pokud by obec vybrané peníze investovala do cestovního ruchu a stát by jí stejnou částku přidala.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená poplatky Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy