Tajemství hradu Stará Dubá: Jak se z nejkrásnějšího českého hradu stala ruina?

Hrad Stará Dubá se řadí mezi nejstarší kamenné hrady na našem území a mezi první v oblasti Posázaví. Na rozdíl od staršího hradu Český Šternberk však nepřežil bouřlivou dobu poděbradských válek. V jeho zříceninách dnes málo kdo spatří, že se jednalo o výsostné rodiště rodu pánů z Dubé, jejichž hrad svou výstavností a majestátností konkuroval hradům posledních Přemyslovců.

Původní název hradu zněl Dubá. Označení Stará Dubá je až z novověku, kdy se tak připomíná staré opuštěné sídlo. Hrad byl založen nejpozději někdy po polovině 13. století, přesné datum však není známo. Jedná se o tzv. uzavřený hrad, kdy bortící se zdi paláců a věží zavalili hradní nádvoří a v podstatě tak zakonzervovali určité části hradu, možná až do výšky prvního patra. Návštěvníci, kteří dnes hradem prochází, se tak rázem ocitají o několik metrů výš, než byla původní úroveň terénu, což samozřejmě pohled na hrad značně zkresluje. Vzhledem k absenci archeologického výzkumu uchovává lokalita nadále mnohé zajímavé informace o životě hradu. 

Jeho staveništěm se stala ostrožna, která běží podél břehu řeky Sázavy a od zbytku kopce, ze kterého vybíhá, je po delší straně oddělená hlubokým údolím dnes už vyschlého toku. Ze třetí strany jej obtéká menší potok, který se následně vlévá do řeky. Vznikl zde tak zajímavý terénní útvar, který stavitel využil pro výstavbu značně rozměrného hradu. Širokou plošinu z přístupové strany přetínal příkop, za nímž se rozkládal vlastní hrad. Tato přední část hradu měla dispozici pravidelného obdélníka se dvěma paláci na jižním konci, z nichž větší východní byl spojen s válcovou věží. Téměř proti věži na západní straně se rozkládal přední palác a zcela uprostřed nad příkopem byla vstupní brána. Zadní část za dominantní válcovou věží se nacházel další komplex paláců. Tento soubor staveb byl obehnán hradbou a na ní navazovala parkánová zeď, která obepínala celý hrad v širokém oblouku kolem. Jednalo se tak o jeden z největších hradů své doby, který konkuroval hradům královským, jako byl například Křivoklát.

Zajímavostí této lokality je, že již od 13. století patřilo k hradu městečko zvané Odranec, které se nacházelo pod hradem na břehu řeky Sázavy. Městečko bylo obehnáno hradbou s dvojicí bran a se samotným hradem bylo též propojeno hradbami, což zde utvářelo zajímavý organismus, opět konkurující královskému dílu.

Není možné ani přesně určit, kdo by mohl být zakladatelem hradu. První písemná zmínka pochází z roku 1283 a uvádí Ondřeje z Dubé. Právě on, či jeho otec, mohli být zakladateli hradu. Nové sídlo se stalo kolébkou rodu pocházejícího z rozrodu Benešoviců, mezi jehož příslušníky patřil další Ondřej z Dubé, který zastával významné funkce na dvoře Karla IV., například zemského sudího, později popravčího ve Vltavském a Kouřimském kraji.

Dále například Václav, jinak známý jako Vaněk z Dubé, který zde sídlil na přelomu 14. a 15. století. Byl stoupencem krále Václava IV., kterému pomáhal v boji proti panské jednotě, tedy odbojné šlechtě. On sám se přitom stal cílem nepokojů v oblasti, kdy se jeho hradu lstí zmocnil loupeživý soused Jan Zoul z Ostředka. Až zemská hotovost, kterou sem vyslal král Václav IV., udělala ve zdejší oblasti pořádek a hrad se tak vrátil zpět do rukou Vaňka z Dubé. Po jeho smrti v roce 1416 už začaly pro hrad špatné časy.

Za dalšího z vlastníků Kuneše Rozkoše z Dubé, byl hrad nejspíše opět obléhán a dobýván, jelikož se Kuneš proslavil jako další loupeživý rytíř v kraji, čemuž krátce na to udělalo královské vojsko přítrž. Hrad byl následně během první poloviny 15. století opravován, ovšem práce trvaly příliš dlouho, či byl stav hradu opravdu špatný, a někteří majitelé tak raději přebývali v měšťanském domě v městečku Odranec dole pod hradem.

Definitní konec pro hrad znamenalo období poděbradských válek, tedy spory mezi Jiřím z Poděbrad a Jednotnou zelenohorskou. V této době hrad vlastnili Kostkové z Postupic, kteří byli straníky krále, tudíž je pravděpodobné, že byl hrad dobyt vůdcem odboje, Zdeňkem Konopišťským z Konopiště a to někdy kolem roku 1466. Hrad byl obléhán a odstřelován pomocí děl a vrhacích strojů. Tábor obléhatelů je v terénu dodnes dobře čitelný. Ono obléhání pro hrad znamenalo zkázu, jelikož už nikdy nebyl obnoven a osídlen. Z výstavního a majestátního hradu, který patřil ve své době mezi největší, se tak stala zřícenina, následně zvaná jako Stará Dubá.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

historie hrady a zámky cestování

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 31 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy