České středohoří aneb toulky krajinou dávných hradů

Poslední slunečné dny lákají mnoho turistů k toulkám hřejivě zbarvenou krajinou. Komu nestačí dlouhé procházky mezi poli nebo v příměstských parcích, popřípadě se nerad tlačí mezi dalšími turisty na prohlídkách zámků, může vyrazit do míst, kde otvírací doba nehraje roli. Jednou z možností je návštěva přírodních dominant a malebných zřícenin v oblasti CHKO České středohoří. Pro zdolání zdejších vrcholů je nyní ideální počasí.

Krajina hradů, i tak se někdy oblast Českého středohoří nazývá. Jedná se o území se značnou koncentrací hradů na poměrně malé ploše. Návštěvníci si dle svých sil a fyzické kondičky mohou sami zvolit cíl a tím i náročnost terénu. V nabídce jsou hrady a hradní zříceniny na březích řek či na nízkých skalních masivech, ale i opravdové pevnosti, které se vypínají na vysokých kopcích, kde je potřeba počítat s převýšením i 200 metrů a s velice strmými svahy.

Samotné CHKO České Středohoří se nachází v severních Čechách v Ústeckém kraji. Rozkládá od ladných křivek řeky Ohře u města Louny až daleko na sever k úpatí Lužických hor. Mezi zdejší přírodní krásy patří především dávné sopky, které se hrdě vypínají, kam jen oko dohlédne. Tvoří pomyslnou hradbu i nejvyšší dominanty Českého středohoří a ukrývají ve svém stínu, či na svém vrcholu, nejeden hrad. Právě nyní nastává příznivé počasí ke zdolání ten nejvyšších z nich, které nabízí dech beroucí výhledy do dalekého okolí.

Pomyslnou jižní bránu do tohoto zelenavého kraje tvoří trojice hradů: Košťálov, Skalka a Oltářík. Vzdušnou čarou jsou od sebe vzdáleny 1 až 2,5 km a návštěvníci je tak mohou okusit během jednoho dne.

Zřícenina hradu Skalka leží jen na nízkém skalním masivu. Dnes ho tvoří je vysoká okrouhlá věž, tzv. bergfriet. První zmínky o hradu pochází již ze 14. století. Zdejší návštěvu doplňuje nový zámek s expozicí, který se však řídí návštěvní dobou.

Další hrad Oltářík je naopak zříceninou v podobě několika zdí obytného paláce, které jako jediné zbyly z malého hradu vystavěného na vysokém kopci. Byl založen v první polovině 15. století slavným husitským vojevůdcem Jakoubkem z Vřesovic, kterému se během válek podařilo získat v severních Čechách spoustu majetků. Hrad Oltářík sloužil k jejich ochraně.

Třetí zmiňovaný hrad Košťálov se vypíná na kopci vysokém 481 m n. m. a jeho zdolání pak patří mezi nejnáročnější. Toto těžko dostupné místo si vybral stavitel snad již na počátku 14. století. Byť z hradu zbyly už jen ruiny paláce, archeologické výzkumy ukazují, že se původně jednalo o značně velký hrad, dobře opevněný, vybavený četným hospodářským zázemím i rybníčkem. Svou sílu prokázal i během obléhání husity v roce 1422.

Mezi nejrozsáhlejší zříceniny patří jistě hrad Kostomlaty, kde se dochovaly jak ruiny paláců, hradeb tak i dvě okrouhlé věže, jedna z nich přeměněná na rozhlednu. Tento hrad byl vystavěn již v první polovině 14. století. Chvíli ho vlastnil i král a císař Karel IV., který si uvědomoval jeho sílu. Hrad byl během následných husitských válek několikrát obléhán, ale dobyt byl až na poněkolikáté.

Mezi zajímavé cíle patří zříceniny hradu Opárno nedaleko města Lovosice. Založen byl již v před rokem 1350 a i když je dnes v podobě ruin, nabízí krásnou ukázku hradu s plášťovou zdí.

Na druhé straně řeky se vypíná hrad Kamýk, založený na počátku 14. století jako malý, strážný hrad. Jeho název odpovídá i jeho situování, tedy na vysoké, těžce přístupné skále.

Zajímavou dvojici hradních zřícenin tvoří též hrady Kalich a Panna. Oba vyrůstají až v období husitských válek, stejně jako většina dalších v okolí. Nejdříve v letech 1421 až 1423 vystavěl známý husitský vojevůdce Jan Žižka hrad Kalich. Jako katolický protipól tu následně založil Zděnek z Vartemberka hrad Panna, a to výhružně hned na dohled od hradu protivníka. Hrad nejspíše nestačil zcela dokončit a nakonec se ho zmocnili sami husité, kterým patřil i ještě v časech, kdy už v Čechách husitské bouře utichly a opět na trůně seděl lucemburský král, tentokrát Zikmund.

V této malebné krajině se ale nalézá i spoustu dalších dochovaných hradů i skvostných zámků, které nabídnou krásné interiéry a přístřeší v případě nepřízně počasí. Patří sem například Střekov, Budyně nad Ohří, Benešov nad Ploučnicí či Velké Březno.

Související

Více souvisejících

cestování zajímavosti hrady a zámky Česká republika České středohoří

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 7 hodinami

Scholz a Macron se tajně setkají v Paříži, před návštěvou čínského vůdce

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy