Češi se bojí jezdit do Londýna, raději dovolenou tráví v Řecku

Praha - V letních měsících si lidé dopřávají odpočinku na dovolené, kterou rádi tráví v zahraničí. Podle cestovních kanceláří je u Čechů nejoblíbenější Řecko, o Paříž či Londýn však lidé moc zájem nemají.

V letních měsících cestovní kanceláře zprostředkovávají stovky zájezdů do různých koutů světa. Nejpopulárnější jsou teplé země, mezi nimi Řecko, Španělsko či Itálie. „Pro letošní sezónu jsou nejoblíbenější řecké ostrovy, Mallorca či jižní Itálie. Lidé mají zájem také o Egypt,“ uvedl pro server EuroZprávy.cz Stanislav Zima, mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours. Podle cestovní agentury Invia je kromě Řecka oblíbené Chorvatsko a Bulharsko.

Kanceláře se snaží nabízet zákazníkům co nejvíce možností, kam mohou vycestovat. „Dobře se prodávají i naše novinky, kterými jsou Albánie nebo také portugalská Madeira,“ vysvětlil pro EuroZprávy.cz Jan Koláčný za cestovní kancelář Čedok.

Marketingový ředitel agentury Invia Michal Tůma sdělil serveru EuroZprávy.cz, že poklesl zájem o zájezdy do Španělska, Rakouska, na Slovensko i v Čechách.  „Češi mají stále větší zájem o vzdálenější destinace, populární jsou Spojené arabské emiráty,“ dodal. Čedok a Exim Tours se shodují, že ze začátku byl nejmenší zájem o zájezdy do Turecka, které lidé dokupují až blízko k odletu.

Bezpečnost a politická situace prý na zájezdy vliv má, minimálně krátkodobě. „O zájezdy do Paříže je malý zájem a citelně klesl také zájem o Londýn,“ komentoval Stanislav Zima s tím, že lidé se k těmto zájezdům zase vrátí, až se podaří na negativní události částečně zapomenout. Čedok a Invia se snaží průběžně sledovat bezpečnostní situaci ve svých destinacích a vyjít vstříc klientům, kteří si dovolenou rozmyslí.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová server EuroZprávy.cz odkázala na webovou stránku, kde ministerstvo zveřejňuje oblasti, které pro cestování nejsou bezpečné. V současné době ministerstvo doporučuje rozmyslet si cesty do Egypta a dalších afrických zemí, v jiných je podle ministerstva potřeba dbát zvýšené bezpečnosti. Za takovou zemi považuje například Tunisko.

Související

Více souvisejících

cestování cestovní kanceláře dovolená Léto

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 26 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy