Sofie - Vyrazit na dovolenou do zahraničí a neochutnat místní tradiční pokrmy by byl hřích. Ta bulharská vás oslní především výrazným kořením, které nikde jinde neroste.
Bulharská kuchyně jedinečným způsobem slučuje evropskou a orientální tradici. Je v ní citelný také vliv okolních zemí a určují ji přírodní podmínky. Proto se zde setkáte jak se zajímavými lehkými jídly, jejichž základem je zelenina a vynikající místní sýr, tak s tradičními těžkými hlavními jídly s hustou vydatnou omáčkou (tzv. jachnija) a přeslazenými moučníky zalitými hustým cukrovým sirupem. Na ta lehká i na ta vydatná budete dlouho a rádi vzpomínat.
Speciality, které ničím nenahradíte
To, co dává bulharským pokrmům jedinečnost, je nejen kuchařský um, ale také koření. Čechům velmi chutnají některá "zelená" koření, která rostou jen v Bulharsku.
Například čubrica je výborná přísada do jídel ze zralých fazolí, čočky či mletého masa. Její chuť je tak dobrá, že stačí například posypat krajíc chleba se sádlem sekanou bylinkou a máte výbornou a úspornou snídani. Pozor! V českých obchodech se prodává tzv. balkánská čubrica, to je však směs různých koření, zatímco autentická čubrica je samostatnou rostlinou.
Doporučujeme vám, abyste na dovolené v Bulharsku ochutnali tzv. pestrou sůl (šarena sol). Je to směs soli, mleté sladké papriky a čubrici. Jiné skvělé koření je džodžen. Dá se použít čerstvý i sušený. Hodí se do fazolí a čočky, k masu a k vnitřnostem, i k některým pokrmům z rýže.
Typickou bulharskou specialitou je tzv. kyselé mléko (kyselo mljako). Podobá se některým druhům jogurtů, ale jeho chuť je jedinečná a nenapodobitelná. Dělá se z kravského, ovčího nebo buvolího mléka, je různé tučnosti, nejtučnější druhy se dají krájet jako sýr. Bulharské kyselé mléko proslulo ve světě tím, že díky specifické fermentační bakterii Bacilus bulgaricus je velmi zdravé. Léčí hlavně žaludeční a střevní potíže, při pravidelném požívání podobným nemocem předchází a reguluje činnost zažívacího traktu.
Z mléka se připravují také další bulharské lahůdky: bílý sýr (sirene) a tvrdý žlutý sýr (kaškaval). Obzvlášť bílý sýr nesmí nikdy chybět v ledničce žádného Bulhara. V Česku se prodává jeho obdoba, tzv. balkánský sýr, ale po ochutnání pravého bulharského sýru poznáte, že je to něco úplně jiného - a lepšího! Kaškaval se dá přirovnat k různým francouzským a italským žlutým sýrům, nicméně má osobitou chuť a vůni, které si určitě zamilujete. Oba sýry jsou vynikající i smažené.
Psali jsme: Pozor na nový zákaz v Chorvatsku. Můžete zaplatit mastnou pokutu"Kdo neochutnal kebabčata, jako by nebyl v Bulharsku," prohlašuje marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. On sám si tuhle lahůdku zamiloval. "Ačkoli Češi obvykle přistupují k mletému masu s nedůvěrou, zde není na místě. Mleté maso je základem mnoha bulharských pokrmů, používá se jen maso velmi kvalitní, jemně mleté a dobře vypracované," dodává. A ví, že klienti CK Alexandria, kteří v Bulharsku kebabčata ochutnali, se často ptají, kde by si je mohli dát v Čechách, nebo jak si je mohou připravit sami.
Než usednete ke stolu
Bulhaři stolují rádi a dlouho. Na stole se objevuje celá řada chodů, prokládaná pitím a příjemnými hovory. Takže pro objednání typického bulharského jídla byste se rozhodně měli naučit slovíčko meze (s přízvukem na druhé slabice). Najdete je v každém jídelníčku.
Tento pojem zahrnuje různé druhy poměrně lehkých studených, nebo i teplých předkrmů a chuťovek, které Bulhaři pojídají při pití. Nejčastěji se jako meze podávají typické bulharské sušené klobásy "lukanka" a "sudžuk" nakrájené na tenké plátky. Další lahůdkou typu meze je pastrma - sušené slané libové maso, nejčastěji okořeněné čubricou nebo paprikou.
Dále se podává třeba nakrájený bílý sýr nebo kaškaval, olivy nebo slané rybičky, a také různé speciality, které vyžadují delší přípravu - například kousky drůbežího masa v anglické slanině, jazyk v aspiku, drůbeží srdéčka na másle atd. Pokud se po ochutnání meze už nedostanete k hlavnímu jídlu, nikdo se na vás zlobit nebude.
Psali jsme:Ke všem pokrmům se v Bulharsku jí chléb. Může být jedinou přílohou, právě tak dobře si můžete jako přílohu objednat brambory připravené různými způsoby. Zajímavé jsou brambory s koprem, pokud dáváte přednost hranolkám, zkuste sypané strouhaným sýrem.
Kapka něčeho ostřejšího
Z alkoholických nápojů je nejpopulárnější rakija. Říká se jí též slivovice, ale dělá se i z vinných hroznů, broskví, jablek a z dalších druhů ovoce. Kdysi proslulé bulharské koňaky jako Pliska nebo Preslav jsou stále k dostání, avšak už se nepijí tak často. U moře budete mít možnost ochutnat nepřeberné množství bulharských vín výborné kvality, která se těší dobrému odbytu na celém světě. Zajímavým destilátem je mastika s výraznou anýzovou příchutí. Podobá se řeckému ouzu. Pije se vychlazená tak, až v ní plují krystalky ledu, proto je velmi vhodná pro horké letní večery.
Z nealkoholických nápojů neváhejte ochutnat ajrjan - kyselé mléko ředěné vodou a dobře rozkvedlané, s trochou soli. Je to vynikající občerstvení ve vedru. Jinou specialitou je "boza" - hustý vydatný nápoj z prosa či kukuřice, sladší anebo kyselejší chuti. Říká se, že při častějším pití bozy se děvčatům zvětší prsa a kojící ženy mají více mléka.
Nezapomeňte jídlo pochválit
Po příjemném kulinářském zážitku můžete chtít jídlo pochválit. Slovy dobré, vynikající či skvělé nic nezkazíte. Pozor - není vhodné použít slovo úžasné. V bulharštině totiž, stejně jako v ruštině, úžas znamená hrůza. Chcete-li se blýsknout místním výrazem, určitě potěšíte slovem vkusno.
Související
Na Balkáně zuří epidemie, která ohrožuje potravinářský průmysl
Hasiči z ČR pomáhají v Bulharsku zkrotit přírodní požáry. Tamní obyvatelé jim poděkovali
Bulharsko , dovolená , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Rakušan vyjednal pro policisty ještě tisícikorunu navíc
včera
Ceny másla řeší ÚOHS. Fiala se pustil do Babiše, ten označil premiéra za klauna
včera
Nové ohnisko ptačí chřipky. Testy ho potvrdily na Klatovsku
včera
Klimatické konference ztrácí smysl? Aktivisté upozornili na zásadní problém
včera
Jde vůbec o počasí? Na COP29 dostalo pozvánku víc ropných lobbistů než zahraničních delegací
včera
Scholz po dvou letech zvedl telefon a zavolal Putinovi
včera
Metro na lince B odpoledne nejezdilo
včera
Platy ve veřejné sféře v lednu vzrostou. Ministerstvo práce poslalo návrh dál
včera
Problémy SOCDEM s Lidovým domem pokračují. Soud rozhodl ve prospěch Altnerových
včera
Severní Korea jde s dobou. Kim nařídil masovou výrobu útočných dronů
včera
Nehoda u Málkova uzavřela silnici. Havaroval kamion s krevní plazmou
včera
Trumpova skepse se šíří. USA už nejsou jediné, kdo mohou vystoupit z Pařížské klimatické dohody
Aktualizováno včera
Cimický je vinen, rozhodl soud. Dostal nejvyšší možný trest
včera
COP narazil na zásadní problém. Státy se bojí Číny, historický statut ji zbavuje odpovědnosti
včera
Zvířata požírají mrtvá těla na ulicích. Situace v Gaze je nadmíru kritická
včera
„Tohle je řešení“. Trump si na post generálního prokurátora vybral Gaetze, který obdivuje salvadorského diktátora
včera
Země je v kritickém stavu. Klimatické konference jsou málo, na boj se změnami počasí nestačí, varují experti
včera
BBC: Trump stihl během pouhého týdne od voleb šokovat Washington i celý svět
včera
COP29 se změnil v prezidentskou one man show. Alijev přítomným vyráží dech
včera
Káže vodu, pije víno. Evropa boj s počasím jen předstírá? Plánuje pravý opak, varují experti
Evropa plánuje rozsáhlé rozšíření kapacit pro výrobu energie z fosilního plynu, a to navzdory svým ambiciózním klimatickým cílům, které prezentuje na summitu COP29. Uvedl to server The Guardian.
Zdroj: Libor Novák