Eilean Donan: Nejslavnější hrad, který si zahrál i s Jamesem Bondem

Na severozápadním břehu Skotska se na malinkatém ostrůvku tyčí romantický hrad Eilean Donan, díky stavební obnově, která proběhla na přelomu 19. a 20. století dodnes můžeme obdivovat krásy středověké architektury mezi zelenými skotskými svahy. Dnes sice jeho zdi zdolávají pouze zástupy návštěvníků, ale i tak se s tímto místem pojí mnoho historických zajímavostí a nejen historických.

Domorodců v okolí hradů žije dnes skutečně jen pár, zato turistů je zde k vidění mraky. V raném středověku se však tady také proháněli návštěvníci odjinud. Byli to vikingové ze Skandinávie a právě nebezpečí nájezdů z jejich základny na ostrově Skye bylo motivací vybudovat první opevnění na místě, kde je dnes velmi navštěvovaný hrad. Se jménem hradu se pojí jména dvou skotských rodů. Dlouhodobě hrad patřil klanu Mackanzie, což byl mocný rod ze skotské vysočiny, který ovládal četná teritoria a tak správu hradu za ně vykonávali povětšinou příslušníci klanu Macrae, čili u nás by byli v pozici kastelána. Popřípadě příslušníci méně významného rodu Macrae sloužili v ozbrojené družině hradu. Tak tomu bylo i roce 1539, kdy došlo ke kuriózní bitvě o Eilean Donan.

Jak ubránit hrad ve třech?

Klan Macleodů z ostrova Skye v rámci meziklanové války nenadále zaútočil na hrad a to v době, kdy na něm byli pouze tři obránci! Pouze konstábl (kastelán) Mathesonon s jedním strážcem, kterým na samotném začátku útoku přispěchal na pomoc Duncan MacGillechriosd z klanu Macrae, syn předchozího správce hradu. Než se Duncan dostal do hradu, pobil řadu zmatených útočníků, kteří zasypali obránce šípy, což bylo pro Mathesona a jeho družiníka smrtelné. Údajně svým posledním šípem zabil Duncan velitele útoku a ti se dali na ústup. Historie nezná mnoho případů, kdy po vítězné obraně hradu zůstal jen jeden obránce, který neměl své hrdinství ani s kým oslavit.

Oprava hromady kamení

Po poslední bitvě o Eilean Donan však zbyla z hradu jen hromádka kamení. Byl totiž centrem jakobitského povstání. Rebelové chtěli dosadit na anglický trůn sesazeného Jakuba Stuarta (krále skotského původu vystřídaného nově zvoleným Vilémem Oranžským). Povstání podporovali Španělé a když hrad dobyli, zjistili, že v něm byl opět jen jeden jediný skot, tentokrát měl však podle dobového záznamů 39 španělských kolegů. Hrad byl vyhozen do povětří, aby nemohl posloužit jako další semeniště povstaleckých nálad.

Naštěstí dnes návštěvníka nečeká jen rozstřílená zřícenina. Na začátku 20. století potomek klanu Macrae John MacRae-Gilstrap začal naplňovat svůj sen spojený s historií rodu. Dějiny klanu Macrae byly vždy spojeny s hradem a tak začal s jeho stavební obnovou. Rekonstrukce trvala do toku 1932, ovšem John Macrae se jí nedožil, zemřel šest měsíců před oficiálním otevřením hradu.

Hrad je filmová hvězda

Dnes se o slávu hradu nestará jen jeho zpřístupnění veřejnosti (od r. 1955). Romantické umístění hradu na ostrově v pustém koutě Skotska zaujalo plejádu filmařů. Nejvíce hrad proslavil samozřejmě legendární film o nesmrtelných válečnících Highlander. Ovšem přiblížil se i k filmové sérii Star Wars. V roce 1980 totiž vznikl krátkometrážní film Black Angel, který měl doprovázet druhý film ze série Star Wars Impérium vrací úder v kinech na britských ostrovech, což se nakonec nestalo, jelikož negativ filmu se na několik let ztratil. Hrad si pak zahrál i s Sherlockem Holmesem a především s Jamesem Bondem ve filmu Jeden svět nikdy nestačí. A když už se jedná o místo vhodné pro Jamese Bonda, určitě pak stojí za pozornost.

Související

Více souvisejících

Skotsko historie hrady a zámky James Bond, agent 007

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy