Praha má po krk turistů. Atraktivní místa jsou oběťmi vlastního úspěchu, píše Reuters

Belgické město Bruggy zasahuje proti výletním parníkům, Paříž chce omezit zájezdové autobusy, Praha má po krk pivních kol a jedna thajská pláž zakázala přístup turistům úplně. Ačkoliv turistika přináší zaměstnání a bohatství, všude po světě roste povědomí o jeho negativních dopadech, od škod na životním prostředí po ničení čtvrtí, odkud kvůli rostoucím cenám odcházejí starousedlíci, píše agentura Reuters.

Masová turistika vznikla po druhé světové válce. Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) zaznamenala v minulém roce 1,4 miliardy turistických příjezdů oproti 25 milionům v roce 1950. Polovina z nich přitom míří do Evropy.

Nejvíce turistických cest podnikají Číňané, v roce 2017 odtud přijelo 143 milionů lidí, zatímco nejvíce turistů míří do Francie a do Španělska - 80 milionů ročně.

Boom je způsoben rychle rostoucí střední třídou spolu s rozšířením nízkonákladových aerolinek a internetových cestovních agentur, díky kterým je cestování levné a snadné.

"Zatímco dříve se pohlíželo na dovolenou téměř jako na privilegium, dnes je vnímána v podstatě jako právo," říká Marina Novelliová, profesorka turismu a mezinárodního rozvoje z univerzity v Brightonu.

Podle ní měří ministerstva a turistické úřady úspěch čistě podle zvyšujícího se počtu návštěvníků. "Tento model už nefunguje a to je asi to nejdůležitější zjištění, které je potřeba pochopit," pokračuje Novelliová.

Přelidnění některých míst a jejich proměna téměř v zábavní parky pro turisty podle ní může zničit kouzlo, které turisty do destinací láká. "Pokud budeme sledovat čistě jen čísla a nebudeme zkoumat detailněji dopady ekonomické a společenské a také dopady na životní prostředí, riskujeme, že zabijeme slepici, jež snáší zlatá vejce," uzavírá profesorka.

Jedním z fenoménů, který posiluje hlasy proti turismu, jsou platformy umožňující krátkodobé pronájmy, jako například Airbnb, které místní i odborníci často viní ze zvyšování cen nájmů a proměňování městských částí.

V Paříži je v nabídce asi 60.000 domácností k pronájmu, v Amsterodamu 19.600, v Barceloně 18.300, v Praze 13.600 a v Benátkách 8500, uvádí společnost Inside Airbnb, která upozorňuje na negativní dopady krátkodobých pronájmů na život ve městech.

Podle Rochelle Turnerové, výzkumné ředitelky Světové rady pro cestování a turistiku (WTTC), která reprezentuje cestovní a turistický soukromý sektor, je potřeba k problému přistoupit inovativním způsobem a turisty dostat i jinam, než do přecpaných míst. Zmiňuje například společnost, která vozí asijské turisty na anglické farmy, kde zrovna žlutě kvetou řepková pole.

Podle Turnerové se v debatě o negativních dopadech turismu často ignorují mnohé výhody, které toto odvětví přináší, například ochrana přírody a divokých zvířat nebo zachování budov, které by jinak chátraly kvůli nedostatku financí.

"Ano, uznáme chybu, když se věci v některých místech trochu vymknou kontrole, ale turismus není špatnou zprávou. Přináší obrovské klady," řekla Turnerová agentuře Reuters.

Související

Kapské Město

Běžec zemřel na infarkt v Kapském Městě. Podle médií jde o Čecha

Pětačtyřicetiletý muž podlehl v úterý v jihoafrickém Kapském Městě infarktu, který utrpěl během ranního běhu v lokalitě Sea Point. Běžec, jehož našel kolemjdoucí, byl přivolanými záchranáři na místě prohlášen za mrtvého. Podle dostupných informací má jít o českého občana.

Více souvisejících

Turisté cestování Praha EU (Evropská unie) cestovní ruch

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy