Kde najdeme ty nejkrásnější výhledy z hradních a zámeckých věží?

Kdysi vysoké hradní věže sloužily jako strážní místo, odkud bylo možné dohlédnout daleko do okolí a včas tak varovat před blížícím se nebezpečím. Věže byly též posledním útočištěm hradní posádky, byl-li hrad dobyt. Už od období renesance tomu ale bylo jinak a především duch romantismu 19. století proměnil mnohé hradní a zámecké věže v krásná vyhlídková místa. Ne všechny hradní a zámecké věže jsou přístupné a ne všechny nabízí dobrý výhled. Kde u nás najdeme ty nejkrásnější?

Starobylé věže s režným zdivem už dávno nejsou strážním bodem ani posledním útočištěm hradní posádky ve chvíli, kdy byla prolomena hradní brána. I proto dnes většinou vstupy do těchto věží nenajdeme v úrovni prvního patra, kde původně z obranných důvodů bývaly, ale už v přízemí, kde je prolomili především romantičtí stavitelé 19. století.

Všímavé oko dnes rychle spatří dveřní portál s lomeným obloukem ve výši prvního patra, které se dnes jeví jako okno, přitom se však jedná o původní vstup, kde z prostoru paláce vedl padací most až ke dveřím věže. Ovšem ne všechny hradní a zámecké věže skýtají krásné výhledy, jelikož vstupy do nich byly zazděny, nebo se z vyhlídkových věží staly pouhé hlásky či vodárenské věže. Dobrým příkladem je hrad Šternberk na Moravě, kde je dominantní věž zapečetěná z časů velké přestavby Liechtensteinů na konci 19. století a je tak nepřístupná, nebo Velká věž zámku Konopiště, z níž se stala vodárenská věž a okýnka nahoře jsou navíc tak malá, že skýtají jen omezený výhled.

Najdou se však více i méně známá místa, kde výšlap na vysokou hradní či zámeckou věž rozhodně stojí za tu námahu. Nejednou člověk musí zdolat 200 a více schodů, ovšem udělá tak něco jak pro své zdraví, tak i pro svou duši.

Začít můžeme v jižních Čechách. Mezi krásné vyhlídkové věže zdejších zámků jistě patří renesanční věž v Českém Krumlově. Nabízí výhled nejen na samotný areál zámku, ale též hravý tok Vltavy a město v jejím záhybu. Ještě krásnější výhled však nabízí věž na zámku Hluboká nad Vltavou. Ač je pravda, že na samotný pohádkový zámek je nejkrásnější pohled, nejinak tomu je, když se člověk rozhlédne ze zámecké věže. Vidět je celé daleké okolí a České Budějovice má člověk jako na dlani.

V západních Čechách jistě stojí za zmínku hrad Rabí, jehož bývalá obytno-obranná věž, tzv. donjon, i vzhledem k drastickým úpravám vyhlídkové části věže, poskytuje krásné výhledy jak na samotný rozsáhlý hradní areál, tak i do dalekého okolí podél řeky Otavy. Ještě působivější výhledy pak nabízí zřícenina hradu Radyně nedaleko Plzně. Dohlédnout lze jak k západočeské metropoli, tak i směrem zámečku Kozel. Výhled však poněkud kazí anténová koruna věže. 

Pokud člověk zamíří do severních Čech, jistě zde nemůže vynechat Házmburk, kde je i ze samotného hradního nádvoří nádherný výhled do Českého Středohoří. Kdo si však troufne ještě na hradní věž, určitě nebude litovat. Snad ještě působivější výhledy poskytuje hrad Bezděz, odkud má člověk na dlani nejen celé okolí, ale snad i celou republiku. Za dobré viditelnosti je možné spatřit hlavní centra české státnosti, až už se jedná o horu Říp či v dáli o hlavní město Prahu.

Dále na východ nabízí krásné výhledy zámecká věž v Náchodě, odkud člověk dohlédne až k polským sousedům. Na Moravě pak jistě stojí za návštěvu zřícenina hradu Štramberk. Z něho se sice dochovala pouze věž, za to pěkně vysoká s krásným výhledem na zdejší kopcovitou krajinu. Mezi nejkrásnější vyhlídkové věže jistě patří zámecká věž na Bouzově, kde lidé mohou vyhlížet, zda nepřiletí z pohádky známý švec. Krásné vyhlídky do krajiny nabízí též hradní věž Buchlova. Kdo naopak touží vidět z ptačí perspektivy pěkné město, nabízí se zámecká věž v Kroměříži.

Ve středních a východních Čechách lidé jistě ocení výhledy z hradů jako je Kunětická hora či Točník, aniž by museli zdolávat hradní věže. Pokud je ale někdo skutečným milovníkem schodů a tudíž i věží, za zmínku jistě stojí zřícenina Šelmberk u Mladé Vožice, odkud lidé shlédnout část středních i jižních Čech, například i známou horu Velký Blaník. Popřípadě hrad Lipnice nad Sázavou, odkud si návštěvníci mohou prohlédnout část kopcovité vysočiny. Pomyslným králem vedle hradu Bezděz je samozřejmě hrad Trosky, který nabízí výhled do dalekého okolí Českého ráje. Další bezpočet favoritů ze svého domova si pak jistě každý doplní sám.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie hrady a zámky cestování zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy