Kroměříž se pyšní místem, které obdivuje celý svět

Původně zde stával biskupský dvorec, který se po čase změnil v pevný hrad. Ten se později proměnil ve výstavný zámek, jenž začaly namísto močálů obklopovat sady a zahrady. To vše se dělo v režii olomouckých biskupů a později arcibiskupů, kteří též za přilehlým stejnojmenným městečkem založili nádherné okrasné zahrady. Nejen jejich krásu, ale i ladnost města a přepych zámeckých komnat dnes obdivují jak tuzemští návštěvníci, tak turisté z celého světa.

Kroměříž dnes patří mezi nejnavštěvovanější místa v České republice. Návštěvníkům toho nabízí skutečně mnoho. Kromě krásného města je to především barokní zámek, přilehlá Podzámecká zahrada nad řekou a na opačné straně města pak okrasná Květná zahrada. Celý komplex je navíc od roku 1998 na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Vedle těchto nejznámějších památek za zmínku stojí též kostel sv. Mořice či kostel Nanebevzetí Panny Marie. Turisté zde navíc mohou obdivovat prostorné náměstí s kašnou a ti zvídavější zde najdou i pozůstatky městského opevnění a městské brány.

Docestovat do Kroměříže není těžké, jelikož město protíná dálnice D1 a vedlejším městem Hulín vede hlavní železniční koridor oblasti. Město leží severovýchodně od Brna, asi 40 minut jízdy autem, popřípadě jižně od Olomouce odkud cesta autem trvá též kolem 40 minut. Ve městě je přitom dostatek parkovacích míst.

Když dnes lidé do města přicestují a prochází se v okolí zámku, jen málo kdo si dokáže představit, že zde skoro před 1000 stával původně pouze dvorec olomouckých biskupů. Právě s nimi je osud celé oblasti pevně spjat. Konkrétně kolem roku 1100 koupil olomoucký biskup Jan II. tržní osadu, která tu stávala, a vystavěl zde dvorec. Ten stával na okraji ostrožny nad řekou, obklopen močály a mokřady.

Až po polovině 13. století slavný biskup Bruno ze Schauenburgu povýšil přilehlou osadu Kroměříž na město a románský dvorec přestavěl na gotický hrad. Též zde zavedl manský správní systém a do Kroměříže situoval veškerou administrativní správu biskupství. Z časů biskupa Bruna pochází též kostel sv. Mořice.

Pevný hrad byl později na počátku 16. století přestavěn na renesanční zámek a okolní obranné prvky v podobě příkopů, močálů a mokřadů začaly nahrazovat okrasné záhony a zahrady. Z původního hradu se dodnes částečně dochovala pouze věž.

Velkou pohromou pro město i zámek byla Třicetiletá válka, která se rozhořela v první polovině 17. století a roku 1643 zasáhla též Kroměříž. V daném roce byla Kroměříž dobyta a zničena švédskými vojsky generála Torstensona. S obnovou Kroměříže a zámku započal biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna v druhé polovině 17. století. Projektu na opravu zámku se ujali císařští dvorní architekti F. Lucchese a G. P. Tencally. Zámek byl tehdy přestavěn do barokní podoby, která zhruba odpovídá i dnešní podobě. K dílčím úpravám přispěly další pohromy, především velký požár, který v roce 1752 vypukl ve městě a zničil desítky domů a značně poškodil interiéry zámku. Jiné úpravy přinesla moderní doba, především pak počátek 20. století související především s technickou modernizací objektu.

Na zámku se odehrály též důležité události evropského formátu. Například v letech 1848–1849 se zámek stal dějištěm zasedání Ústavodárného říšského sněmu rakouských národů.

Jednotlivé části zámku byly v minulosti hierarchizovány. Přízemí bylo věnováno hospodářským a provozním prostorám, v druhém podlaží byly soustředěny reprezentativní prostory, třetí podlaží kladlo důraz na biskupovu světskou a úřední moc. Zámek dnes nabízí několik prohlídkových okruhů, v jejichž rámci mohou návštěvníci v doprovodu průvodce projít nejkrásnějšími pokoji, sály. či knihovnou. Samostatně je možné shlédnout obrazárnu a věž nebo se projít po Podzámecké či Květné zahradě.

Slavnou Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna. Nabízí nádherně kvetoucí záhony i hravé bludiště. Naopak Podzámecká zahrada má své počátky už v 16. století, byť dnešní podoba pochází především z 19. století. Pojí se zde prvky rokokové zahrady a anglického parku s různými romantickými stavbami jako je Čínský pavilon či umělé ruiny starobylého chrámu.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Kroměříž UNESCO cestování

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 38 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy