Petr Fiala: Kvůli střetu zájmů by musel dříve Babiš rezignovat

Praha - Hostem pořadu Vaše téma byl předseda ODS Petr Fiala, který je znám svou kritikou posledních kroků vlády Bohuslava Sobotky. Nejhlasitěji brojí proti ministru financí Andreji Babišovi, kterému vyčítá údajný dotační podvod při budování farmy Čapí hnízdo. Podle něj by Sobotka neměl tuto kauzu přehlížet a měl by z ní pro Babiše vyvodit důsledky.

Hlavním tématem se stala migrační krize. Předseda ODS Petr Fiala kritizoval evropské řešení a negativně se vyjádřil i o relokačním principu, který místo aby situaci řešil, naopak povzbuzuje k další migraci a navíc je odklonem od principu dobrovolnosti.

Petr Fiala v tomto směru především kritizoval postoj vlády, ten je podle něj nejednoznačný a i když mohou jednotlivé názory znít podobně, jedná se pouze o rétorickou shodu, v činech už se ale názory rozchází. Premiér Bohuslav Sobotka se podle něj vyjadřuje nedostatečně a nezaujal konkrétní postoj, což je hlavní chyba. Vláda by měla zaujímat společný jednoznačný postoj, který by měl Sobotka prezentovat nejen před veřejností, ale také prosazovat v Bruselu.

Také důrazně kritizoval evropská řešení, která Bohuslav Sobotka přijímá. Podle něj řešení nespočívá v evropských návrzích, ale stojí na rozhodnutí jednotlivých států a spolupráce mezi nimi. Jako příklad použil rakouský přístup. Společné evropské řešení podle něj neexistuje.

O připravenosti České republiky na migraci Petr Fiala pochybuje, protože vláda nezaujímá jednotný postoj. ODS se svým postojem k migrační krizi nesnaží získávat populistické body, ale naopak se podle předsedy ODS snaží jednat. Jeho strana podle něj nemlčí před tématy a předkládá řešení.

K přijetí kvót se také vyjádřil kriticky, Česká republika se podle něj měla bránit a to nejen politicky, ale také právně. Kvóty nejsou řešení, je potřeba zastavit migrační vlnu a nepřijímat ekonomické migranty. Podle něj nestačí jen chránit své hranice, ale také je nutné stabilizovat situaci mimo EU, což Evropská unie nedělá.

Diskuze se dále stočila ke střetu zájmů Andreje Babiše. Petr Fiala sdělil, že pokud existuje vážné podezření a ministr financí navíc neříká pravdu, musel by v minulosti rezignovat, nyní nad tím ale koaliční partneři zavírají oči, protože se obávají rozpadu koalice.

Tato kauza je podle Fialy vážný problém, který by měl řešit premiér, ten se ale k tématu nevyjadřuje. V žádné jiné zemi není taková koncentrace politické, mediální i ekonomické moci. Andrej Babiš podle něj předkládá populistická řešení, ale například nemá jasný program, voliči by měli vědět, co mají očekávat, to se ale neděje.

ODS v tomto směru zaplatila za své chyby ztrátou voličů, nyní se snaží prosazovat dobrou pravicovou politiku. Petr Fiala garantoval dodržení volebních slibů, podle něj ODS jen nežvaní, ale když kritizuje, tak také přichází s možným řešením.

V rámci tohoto tématu se probírala možná koalice s Babišem, tu v současné chvíli Fiala vyloučil, ale řekl, že do voleb se může situace v mnohém změnit a je tak brzy vynášet takové soudy.

Diskuze se stočila na znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem. ODS prý udělá vše proto, aby na Hradě seděl někdo jiný.

Posledním probíraným tématem byla nehoda autobusu, při kterém se zranily desítky dětí. Politici se podle Fialy nyní předhání v populistických návrzích, ale je třeba všechny změny pořádně promyslet a nedělat je pod vlivem okolností. Vše se nedá ošetřit.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy