Vojenské újezdy Hradiště a Boletice se zmenšily, obyvatelům se mění život

Karlovy Vary - Na obyvatele, kteří dosud žili ve vojenském prostoru na západě a jihu Čech, čeká mnoho změn. Újezd Hradiště se ode dneška zmenšil o 15 procent. Na vyčleněných územích vzniknou i dvě nové obce, Bražec a Doupovské Hradiště. Také vojenský újezd Boletice na Českokrumlovsku je dnešním dnem menší, a to o čtvrtinu. Armáda opouští jeho jižní část a v lokalitě vznikne nová obec Polná na Šumavě.

"Myslím, že obyvatelé mají spíše obavy. Doteď si tu lidé žili v klidu a všechno, co potřebovali, tam jim újezdní úřad zařídil. Neměli tady žádný soukromý majetek a nyní budou moci si domy, kde bydlí, odkoupit, pokud budou chtít. Jenže málokdo má na to našetřeno," řekla Jarmila Bošková, která v újezdu Hradiště  žije a byla také předsedkyní přípravného výboru.

Kromě Bražce s 224 obyvateli a Doupovského Hradiště se 148 lidmi se rozrostou obce v okolí o části území dosavadního újezdu. Nová území dostanou Verušičky, Kyselka, Okounov, Podbořanský Rohozec, Radonice, Stráž nad Ohří, Valeč a Vojkovice. Největší území (nad 600 hektarů) získají Verušičky a Valeč.

Bražec a Doupovské Hradiště čekají 16. ledna první volby. V Bražci se do nich přihlásily dvě kandidátky, v Doupovském Hradišti jedna. Teprve po nich budou mít obce vlastní samosprávu.

Nové obce dostanou od armády pozemky, komunikace, studny i veřejné osvětlení. Budou se ale o ně muset začít postupně starat. Jak ale řekl ČTK přednosta újezdního úřadu Hradiště Petr Vašíček, některé služby, jako například údržbu obecních komunikací, bude újezdní úřad zajišťovat ještě devět měsíců.

Podle Vašíčka bylo na přípravu optimalizace dost času a lidé se tak mohli na změny připravit, stejně jako vojenský újezd. Pro běžného člověka tak bude na první pohled asi nejviditelnější změnou, že tabule s upozorněním na zákaz vjezdu se posunuly a lidé budou moci bez povolení na místa, kam dosud kromě místních neměli přístup.

Obyvatelé nových obcí a osad, přičleněných k okolním obcím, budou muset nově platit například poplatky za odpad, které dosud hradila armáda, poplatky za psy, pokud obce budou mít příslušnou vyhlášku a podobně.

Vojenský újezd Boletice se nově rozkládá na 16.559 hektarech místo původních 21.953 hektarů, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

K Polné na Šumavě bude patřit místní část Květušín. Boletice přejdou pod správu Kájova a Třebovice s Křišťanovem se stanou součástí obce Ktiš. Rozhodli o tom obyvatelé osad v referendu, které se konalo před čtyřmi roky. "Samozřejmě, že někteří lidé si asi tehdy i nyní přáli, abychom se neosamostatnili a přiřadili se k jiné obci. Ale já naše rozhodnutí vidím pozitivně," řekla Eva Štíchová, která v Polné vede přípravný výbor. Ten pomáhá s transformací osady na obec.

Volby v Polné se uskuteční 16. ledna, do té doby ji povede dočasný správce ustanovený ministerstvem vnitra.

Armáda na Polnou převedla například byty, v nichž obyvatelé žijí. Teď bude záležet na novém zastupitelstvu, zda je postupně lidem rozprodá, nebo si je ponechá a bude je pronajímat. Štíchová uvedla, že tranzitní komunikace nebude patřit Jihočeskému kraji, jak tomu bývá v jiných obcích.

Lidé v bývalých újezdních osadách se těší na to, že jim odpadají určité byrokratické povinnosti. Pokud k nim například chtěla jet nějaká návštěva, musela žádat armádu o povolení.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Vojenský újezd Hradiště Vojenský újezd Boletice

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

Zdroj: David Holub

Další zprávy