Na Dny NATO dorazilo 45 tisíc lidí, lákadlem jsou americké bombardéry

Mošnov - Na letišti Mošnov u Ostravy dnes začaly Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Dorazilo 45 tisíc lidí. Oproti loňsku, kdy v sobotu přišlo 155 tisíc lidí, tak byla návštěvnost výrazně nižší, důvodem bylo špatné počasí. Zítra už by se ale mělo vyčasit.

"Jsem překvapen tím, že navzdory té nepřízni počasí tady bylo kolem 45.000 lidí, což považujeme určitě za úspěch," řekl předseda sdružení Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Lidé podle něj z akce neodcházeli, ani když začalo pršet.

Návštěvníci mohli vidět více než 250 kusů armádní, bezpečnostní či záchranářské techniky ve statických ukázkách i v akci. Velkými lákadly byly americké bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer. Tento letoun disponující technologii stealth, díky níž umí být neviditelný pro radary, je v Mošnově poprvé. Diváci viděli také například osvobození uneseného letadla nebo akrobatické kousky italské letecké skupiny Frecce Tricolori. Přestože většinu dne pršelo, z programu, který je podle pořadatelů nejbohatší v šestnáctileté historii, vypadla jen jedna letecká ukázka.

Na Dny NATO přijeli premiér a ministr

Svou přítomnost předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůvodnil tím, že jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě a otázka bezpečnosti je dnes mimořádně aktuální. 

Předseda vlády řekl, že je velice rád, že ve státním rozpočtu, který bude příští týden schvalovat vláda, je na obranu vyčleněno přes 52 miliard korun. Letos to bylo asi o čtyři miliardy méně.

"Občané volají po tom, aby bylo bezpečno, kladou různé otázky, do jaké míry je Česká republika připravena. O to je důležitější, aby lidé viděli techniku v praxi, aby viděli, jak naši vojáci s technikou zacházejí, jak ji používají," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Česká armáda má podle něj na akci zhruba 1000 vojáků, 20 kusů letecké a 300 kusů pozemní techniky.

První zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Baloun řekl, že pro prezentaci armády jsou Dny NATO velice důležité. "Za prvé armáda se tady může prezentovat sama o sobě se svými lidmi a technikou, za druhé se tady může prezentovat s dalšími složkami bezpečnostních sborů, policií, hasiči, městskou policií, záchranáři a tak dále," řekl Baloun. Akce podle něj velice sbližuje lidi ze zúčastněných států. "Potkávají se tady piloti, lidi z pozemního vojska, ze štábů," řekl.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO Bohuslav Sobotka Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 30 minutami

před 32 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy