NATO chystá největší cvičení za posledních 10 let, zúčastní se i vojáci ČR

Dvě stovky českých vojáků se chystají na největší cvičení členských států NATO za posledních deset let, které bude v Norsku. Českou armádu zastoupí především 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic. Mezinárodního cvičení v Norsku s názvem Trident Juncture 2018, které se koná na přelomu října a listopadu, se zúčastní 40.000 vojáků. ČTK to dnes řekla mluvčí strakonického pluku Jana Samcová.

"Cílem cvičení je deklarovat schopnost aliančních jednotek vést operaci vysoké intenzity na vnější hranici států NATO - v případě aktivace článku 5 washingtonské smlouvy. Zároveň se jedná o certifikační cvičení jednotek, jež budou v roce 2019 držet hotovost v Silách velmi rychlé reakce NATO," uvedl zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný.

Strakonický pluk bude v příštím roce členem uskupení Síly rychlé reakce NATO. Jde o formaci, která kombinuje pozemní, námořní a vzdušné vojenské síly. Uskupení pak vysílá zástupce do případných bojových konfliktů.

Trident Juncture 2018 začne 25. října a potrvá dva týdny. Vojáci při cvičení budou kromě Norska operovat i ve Švédsku, Finsku a na Islandu. "Většina českých vojáků bude ze strakonického pluku, zbytek uskupení tvoří jednotlivci i z jiných pluků z České republiky," uvedla Samcová.

Související

Fragata Helge Ingstad

Ztroskotání norské fregaty? Bojová loď NATO doplatila na "neviditelnost"

Fregata norského námořnictva Helge Ingstad, která se ve čtvrtek ráno srazila s tankerem, měla vypnutý polohový systém. Pro ostatní lodě tak byla hůře viditelná, uvedla dnes agentura DPA. Válečná loď se vracela ze cvičení NATO Trident Juncture, když do ní poblíž ropného terminálu Sture narazil velký tanker Sola TS plující pod maltskou vlajkou.

Více souvisejících

Trident Juncture 2018 NATO Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 33 minutami

před 55 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy