V Afghánistánu slouží první vojáci Hradní stráže, jsou součástí "Guardian Angels"

Do Afghánistánu byli vysláni první vojáci Hradní stráže. Účast na misi Resolute Support (Rozhodná podpora) je první zahraniční misí této ozbrojené složky. Šestice mužů je součástí české jednotky takzvaných Strážních andělů (Guardian Angels), kteří se starají o bezpečnost českých leteckých instruktorů nebo spojeneckých učitelů angličtiny. V Kábulu tak pravidelně vyjíždějí mimo alianční část základny. Možnost zúčastnit se mise v zahraničí jednoznačně vítají, řekl ČTK a televizi Nova na základně na kábulském letišti poručík Š. B., zástupce velitele skupiny ochrany. Celé jméno nasazených vojáků bezpečnostní důvody neumožňují zveřejnit.

Příslušníci Hradní stráže do Afghánistánu odjeli již v červenci. Společně s dalšími českými vojáky skupiny ochrany mají podle poručíka dva hlavní úkoly. Prvním z nich je ochrana českého poradního leteckého týmu, který pomáhá s výcvikem afghánských pilotů vrtulníků. "Dalším úkolem je ochrana takzvaných kontraktorů, kteří učí angličtinu afghánské vojáky," řekl.

Svěřené osoby mají za úkol chránit před útokem takzvaných "insiderů", tedy nepřátel, kteří například pronikli do řad afghánských ozbrojených sil a útočí přímo na základnách. "Riziko útoků zevnitř je poměrně vysoké," podotkl poručík Š. B. Instruktory a učitele tak hlídají při výuce, doprovázejí je při cestě na jejich pracoviště, které je mimo část základny NATO, tedy "na druhé straně", jak vojáci říkají.

Hradní stráž v ČR zodpovídá za ochranu areálu Pražského hradu nebo lánského zámku. Š. B. vidí v práci v Česku i v Afghánistánu podobnosti. "Ten princip je víceméně stejný. Střežíme nějaký objekt, nějaký prostor, někdy i osoby," řekl. Na misi se vojáci Hradní stráže, stejně jako jejich kolegové z jiných jednotek, připravovali půlročním speciálním výcvikem. "Naučili jsme se různé drily, abychom byli schopni reagovat na útok typu insider, který je opravdu těžké odhalit a zabránit mu. Proto každý voják musí mít nadrilovanou činnost a reagovat automaticky," zdůraznil.

Na zahraniční mise zatím příslušníci Hradní stráže nejezdili. "Na základě určitých jednání a schválení prezidentem republiky bylo konečně možné vyjet do zahraniční mise a získávat zkušenosti. Pevně věříme, že to bude pokračovat," poznamenal poručík Š. B. Američtí velitelé jsou podle něj s prací jednotky spokojeni.

U Hradní stráže vyslaní vojáci slouží delší dobu. "Většina z nás jsme 'kovaní hraďáci', víceméně jsme vyrostli ve strážní budce," poznamenal. Pro všechny z nich jde o první zahraniční misi. "Máme samozřejmě v Hradní stráži vojáky, kteří se zahraničních misí zúčastnili, ale v rámci jiných bojových útvarů," dodal.

Možnost zapojení do misí označil za vrchol kariéry, za velké lákadlo i za obrovskou motivaci pro případné zájemce o službu u Hradní stráže. Jako pozitivum vidí možnost vyzkoušet si nacvičené věci v reálných podmínkách.

Mezi Guardian Angels jsou i vojáci dalších útvarů české armády. Četař L. M. je již na druhé misi. Pokud podle něj vojáci zrovna nejsou zaměstnaní, tráví volný čas běháním, posilováním nebo hrají fotbal či stolní tenis. "Když se člověk zabaví, tak to jde," poznamenal na otázku, jak vojákům čas na půlroční misi ubíhá. Denní povinnosti podle něj závisejí na úkolech hlídaných osob. "Někdy je to na celý den, někdy to je půlden," řekl.

Během svého nasazení museli vojáci řešit nebezpečné situace. Jedna z nich se stala při doprovodu hlídaných osob mimo alianční část základny. Bezpečnostní složky v té době objevily podezřelý automobil a vyhlásily poplach, takzvanou "černou". "Okamžitě jsme všechny stahovali zpět na základnu. Podezření se potvrdilo, auto našli a zabezpečili," popsal četař.

Související

Více souvisejících

Hradní stráž Armáda České Republiky Afghanistán Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

Kadyrov nabídl Putinovi vyslání svých bojovníků na Ukrajinu

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v noci na čtvrtek uvedl, že se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a nabídl mu vyslání dalších svých bojovníků na Ukrajinu. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy