Bod pro Bartáka, exministr se u soudu dočkal zastání. Kdo promluvil?

Praha - Bývalý náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva se dnes u soudu zastal svého někdejšího kolegy, exministra obrany Martina Bartáka. Popřel tvrzení obžaloby, že se Barták snažil ovlivnit kontrolní zkoušky způsobilosti vozů Tatra pro českou armádu. Nic prý také neví ani o tom, že by Barták po Tatře požadoval úplatek pěti milionů dolarů (tehdy přes 80 milionů korun).

Obžaloba uvádí, že Barták ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové (dříve KDU-ČSL, nyní TOP 09) usiloval o ovlivnění průběhu zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra pro českou armádu. Při kontrolních zkouškách tatrovek prý vyvíjel slovní nátlak na Kopřivova podřízeného, ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Martinka. Rozhodování ministerské komise pro provedení kontrolních zkoušek se navíc údajně snažil nepřímo ovlivnit dosazením svého poradce.

"O samotném provádění zkoušek jsme s panem Bartákem nehovořili. Požádal mě o přizvání svých expertů do komisí k tatrovkám a pandurům, a s tím jsem neměl problém. Domníval jsem se, že to zvýší transparentnost zkoušek," prohlásil dnes Kopřiva u pražského městského soudu, který kauzu údajné korupce při nákupu tatrovek projednává.

Barták dnes při hlavním líčení vyvracel tvrzení, že s Kopřivou měli kvůli zásahům do armádních zakázek vyhrocené a nepřátelské vztahy. "Tykali jsme si a tykáme si dodnes," uvedl. "Byly momenty, kdy jsme každý zastávali jiný názor, ale lidsky jsme se dokázali respektovat," přitakal Kopřiva.

Žádný nátlak politiků jsem necítil...

Vypověděl, že řada politiků od samotného Bartáka přes tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) či bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD) vyjádřila svůj nesouhlas s ministerským rozhodnutím o změně subdodavatele převodovek a náprav pro tatrovky, které z obchodu vyřadilo firmu Praga Hostivař. "Mému týmu vyčítali, že jsme snížili podíl českého průmyslu na projektu Tatra," řekl Kopřiva. Zdůraznil ale, že politická debata se rozpoutala až po rozhodnutí ministerstva. Před ním prý ohledně dodávky žádný nátlak ze strany politiků nepocítil.

Po neuzavření subdodavatelské smlouvy s Pragou Hostivař vycházely o Tatře v českých médiích negativní články. Podle obžaloby vyvolaly u zástupců firmy důvodnou obavu o další trvání její smlouvy na dodávku armádních vozů. V této situaci si prý Barták při služební návštěvě USA v únoru 2008 neúspěšně řekl předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi o úplatek ve výši pěti milionů dolarů.

Barták svou vinu popírá, o úplatek prý nežádal. Obžalobu označil mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.

Související

Martin Barták, exministr obrany

Exministr Barták u soudu obhajoval nákup letadel CASA

Praha - Exnáměstek ministryně obrany a pozdější šéf resortu Martin Barták dnes u soudu jako svědek hájil nákup letounů CASA. Obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě majetku čelí jeho někdejší nadřízená Vlasta Parkanová a šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Více souvisejících

Martin Barták soudy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

Zdroj: David Holub

Další zprávy