Osud vojenského újezdu Brdy je nejspíš zpečetěn

Plzeň - Všechny výbory Poslanecké sněmovny, které projednávaly osud vojenského prostoru Brdy, podpořily jeho zrušení. Zákon o vojenských újezdech má přijít do druhého a třetího čtení v září a vypadá to, že by mohl projít, řekl dnes ČTK Václav Šlajs (ČSSD), hejtman Plzeňského kraje, který spolu se všemi obcemi regionu podporuje návrh ministerstva obrany (MO), aby si Vojenský újezd Brdy rozdělily Plzeňský a Středočeský kraj a jejich obce podle katastrů, které jim patřily před vznikem armádního prostoru.

Naopak Středočeský kraj a většina jeho obcí jsou pro zachování újezdu a o jeho transformaci chtějí dále jednat. Už dříve ale řekly, že pokud by se zrušil, souhlasí s vytvořením Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO).

"Není připravena infrastruktura na cestovní ruch, což potvrzují i obce," řekl ČTK středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD). Podle něj chybí silnice, ale také restaurace a penziony. 

Zákon prošel v prvním čtení v březnu. "Bereme to jako logické, protože už je to vlastně třetí ministr obrany, který rušení prostoru prosazuje. A pro nás bude dobré, když budeme mít v Brdech CHKO a měkký turistický ruch," řekl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek, který je za obce v Plzeňském kraji členem vyjednávacího týmu s ministerstvy.

Vojenský újezd Brdy, dříve též Vojenský výcvikový prostor Jince, je třetím největším českým vojenským újezdem. Rozkládá se v západní části okresu Příbram, mezi Rokycany (Strašicemi) a Příbramí, jižně od Hořovic, severně od Rožmitálu pod Třemšínem. Rozloha je 260,08 km². Žije zde 34 obyvatel. Asi 90 % území tvoří les, zbylou část využívá armáda především jako cvičiště se specializovanou dělostřeleckou a leteckou střelnicí.

Vojenský prostor zde vznikl usnesením vlády Československé republiky ze dne 19. února 1926, od roku 1950 je vojenským újezdem. Na území vojenského újezdu je šest cílových ploch - Tok, Jordán, Brda, Padrť, Bahna a Kolvín. Tři posledně jmenované jsou zakonzervované a nevyužívané. Zákaz vstupu pro veřejnost platil v letech 1940?45 a pak od roku 1950 dosud, v roce 2007 byly v omezeném rozsahu zpřístupněny malé části na okrajích. 

Související

Ilustrační foto

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila policie armádního pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala.
Ilustrační foto

Brdy lákají stále víc turistů, od ledna začne fungovat soukromá horská služba

V bývalém vojenském prostoru Brdy, který je už čtyři roky stejnojmennou chráněnou krajinou oblastí, začne od ledna operovat soukromá horská služba Brdy, záchranná skupina. Bude sídlit v obci Strašice na Rokycansku, která pro ni upravuje budovu v areálu někdejších kasáren. Záchranáři ji budou dlouhodobě užívat za symbolický nájem.

Více souvisejících

Vojenský Újezd Brdy ministerstvo obrany Armáda

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy