Audit z dílny TOP 09: Resort dopravy kolabuje. Ťok si to líbit nenechal

Praha - Resort dopravy je podle opoziční TOP 09 v nejhlubší krizi od roku 1989. Bývalý ministr Antonín Prachař (ANO) jej prý přivedl k úplnému kolapsu. Zástupci TOP 09 to uvedli ve svém dnešním opozičním auditu.

Strana zároveň vyjádřila pochybnost, že současný ministr Dan Ťok situaci v dohledné době výrazně zlepší. Podle Ťoka je ale současný stav v resortu způsobený mimo jiné pochyběními předchozích vlád, na nichž se TOP 09 podílela.

"Nyní doplácíme právě na to, že stát za minulých vlád nejprve nedokázal v dopravě nastavit protikorupční mechanismy a pak přípravu staveb zmrazil," uvedl ministr. Poukázal i na to, že příprava dopravních staveb trvá roky a bez dobře rozeběhnutých projektů není možné začít okamžitě stavět.

Za svůj úspěch označil Ťok na jmenování dlouholetého člena managementu Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupy na post generálního ředitele organizace, nebo vypsanou státní zakázku na provoz železniční dopravy na lince mezi Plzní a Mostem. Na jaře by se rovněž měla zahájit výstavba dvou úseků jihočeské dálnice D3 a jeden úsek rychlostní komunikace R4, dodal.

TOP 09 kritikou resortu nešetřila. "Resort dopravy se nachází v nejhlubší krizi od roku 89," uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Prachař podle něj nevyřešil žádný problém z minulosti a navíc řadu krizí založil. Exministr podle Laudáta "zbabral" například soutěž na nového provozovatele mýta, vyčetl mu i problémy kolem registru vozidel.

"Zejména stranický tisk hnutí ANO se snaží vytvořit usilovný dojem, jako kdyby vláda vstoupila například do resortu dopravy teprve nedávno," řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Narážel tak na to, že vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vlastní například deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

TOP 09 kritizovala i roční práci ministrů průmyslu a obchodu, zemědělství a životního prostředí. Na dotaz, co se v těchto resortech loni naopak povedlo, uvedl Kalousek, že na životním prostředí a zemědělství se jistě podařila "bezprecedentní série personálních výměn".

Opoziční audit agendy ministra dopravy

Jako by roční devastace resortu dopravy neexistovala. Trváme na tom, že vládní koalice nese plnou odpovědnost za celoroční působení ministra Antonína Prachaře, zní z TOP 09.

"Antonín Prachař na resort dopravy nastoupil za Hnutí ANO 29. ledna 2014. Resort se pod jeho vedením dostal do stavu naprostého chaosu, který vyústil jeho „odstoupením" 13. listopadu 2014. Diletantské personální výměny resort během několika měsíců destabilizovaly. Ministr Prachař nezvládl žádnou agendu, řadu problémů naopak prohloubil," píše strana v tiskové zprávě.

Rok 2014, krize na dohled

Transformace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravovaná jeho předchůdci byla zastavena.
ŘSD je v hluboké personální a organizační krizi. Namísto slibovaného zavedení systémové kontroly kvality investic byla kontrola cíleně rozvrácena. Ministr je odpovědný za dnes již krizový stav přípravy tendru na výběr elektronického mýtného po 1. lednu 2017. Účelové zpoždění dnes již vylučuje transparentní a efektivní řešení situace.
Ministr ignoroval a neřešil krizovou situaci u Centrálního registru vozidel. Ministr neudělal nic v převodu nákladní dopravy ze silnic na železnice.
Babišovy dálnice: Ministr Prachař přivedl přípravu a výstavbu dálnic a rychlostních silnic do stavu kolapsu, uvádí TOP 09.

"Andrej Babiš slíbil uvést v každém následujícím roce do provozu 20 kilometrů nových dálnic. Skutečnost? V roce 2014 stát nezprovoznil jediný kilometr nové dálnice. Za rok 2014 bylo z peněz Státního fondu dopravní infrastruktury na přípravu staveb vyčerpáno pouhých 18 procent. Místo plánovaných čtyř úseků na D1 jsou obnoveny pouze dva a dvě stavby byly přerušeny. Realizační příprava dalších vůbec nezačala. Celá jedna stavební sezona na dvou úsecích D1, také na D3, R 35, R1 a dalších komunikacích tak byla zcela zbytečně ztracena," upozorňuje strana.

"Řada tendrů byla zrušena nebo protahována, další soutěže byly vypsány nekvalifikovaně. Netransparentně byl zadán tendr na sanaci sesuvu na D8. Ministr nevysvětlil ani skandál s tzv. „vinařskými firmami", které krátce po svém založení dostaly na starost bez výběrového řízení údržbu krajnice silnic I. třídy. Ministr nepřipravil zákon o liniových stavbách. Novela týkající se výkupu pozemků je nefunkční," dodává TOP 09.

Železnice - zapomenutá budoucnost?

Ministr nijak nepokročil v liberalizace provozu na železnici. Žádný pokrok neudělal ani v projektu vytváření živé dopravní cesty.
Analýza efektivnosti a příprava rychlých spojení doteď přešlapuje na místě. Investice na železnici neodpovídají celorepublikovým prioritám.

"Ministr výrazně zvýšil netransparentnost ve veřejných zakázkách. Za rok jeho působení ministerstvo utratilo při zadávání zakázek bez výběrového řízení více než 172 milionů korun," tvrdí TOP 09.

Opoziční audit agendy ministra průmyslu a obchodu

Ministr je ve službách velkého kapitálu a obchodníků s dotacemi.

Ministr souhlasil se zrušením jednotného inkasního místa a zvyšuje administrativní zatížení živnostníků.
Vláda souhlasí s omezením provozní doby o svátcích u obchodů velikosti nad 200 čtverečních metrů. Koalice schválila selektivní podporu pro vyvolené regiony.
Vláda zatěžuje firmy neuváženým zvyšováním minimální mzdy. Vláda přitakává předákům některých podnikatelských i odborových svazů, kteří ji podněcují k likvidaci malých a středních podnikatelů.

Zapomeňte na investice

"Ministr slíbil podporu průmyslu s vysokou přidanou hodnotou.Vláda sice proklamuje podporu vědy, výzkumu a inovací, ale objem peněz na inovační projekty a podporu firem se oproti krizovým rokům ve skutečnosti snižuje. Zvýšením zdanění z 5 na 19 procent fondů rizikového kapitálu ministr (společně s ministrem financí) potlačil základní finanční nástroj inovací," tvrdí TOP 09.

Energetická bezpečnost bez vize

"Ministr nepředložil novou energetickou koncepci ani poté, co vláda zrušila tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Důsledkem jsou i současné chaotické úvahy o prolomení limitů těžby. Ministr nenavrhl vládě plán na větší diverzifikaci dovážených strategických surovin. Stále jsme proto nebezpečně závislí na zdrojích z politicky nestabilních a nevypočitatelných postsovětských zemí," zní ze strany.

"Zájmy Ruské federace mají přednost před zájmy Evropské unie. Ministr se snaží vytvořit větší hospodářskou závislost České republiky na nevypočitatelném Rusku. Skutečné ekonomické výsledky budou zanedbatelné či nulové. Pod záminkou zajišťování nových obchodních příležitostí ministr podkopává tradiční zahraniční politiku ČR s jejím důrazem na svobodu a lidská práva. Výsledkem této politiky, viditelně zaštiťované prezidentem Zemanem, je ztráta důvěryhodnosti ČR u partnerů v EU a spojenců v NATO," dodává TOP 09.

Opoziční audit agendy ministra životního prostředí

Zisky pro těžařské lobby, anebo ochrana krajiny, kulturních památek, domovů a zdraví lidí?

"Ministr měl připravit návrh zákona o snižování závislosti země na fosilních palivech. Dodnes přes četné výzvy nezahájil na toto téma ani všeobecnou diskusi. Naopak se podílí na zpochybňování limitů těžby hnědého uhlí. Tím vnesl další nejistotu mezi obyvatele Ústeckého kraje a obcí, kterých se může rozšíření těžby týkat," píše TOP 09.

Břidličné plyny, nebo pitná voda?

"Ministr sliboval, že zakáže těžbu břidlicového plynu. Sám však nic nepředložil a zákon, který navrhla TOP 09, blokuje. Přitom se jedná o zákon, který by zakázal těžbu stejně nebezpečnou jako kyanidové loužení zlata, které v Česku už zakázáno je," tvrdí strana.

"Opatření proti povodním stagnují. Ministr Brabec sliboval připravit konkrétní projekty vedoucí k zadržování vody v krajině, revitalizaci vodních toků a údolních niv. S výjimkou drobných projektů ale nepřinesl jediný návrh, který by problém zadržování vody v krajině řešil," uvádí ve zprávě TOP 09.

Zákon o odpadech – ministr loutkou v rukách lobby spaloven

"Ministr sliboval ochranu životního prostředí a efektivitu nákladů. Novela zákona o odpadech dopadla přesně opačně. Zákazem skládkování odpadu, bez významného navýšení recyklace, garantuje zisky majitelům velkých spaloven, nijak nechrání životní prostředí a neúměrně zvyšuje náklady občanů ČR a zejména malých obcí.Vlivem lobbistů se tak ČR vydává opačným směrem než civilizované země na západ od nás. Ministr si zaslouží ocenění za četnost slibů, s jejichž plněním si neláme hlavu. Internetový vyhledávač na odkaz „sliby ministra Brabce" nalezne více než 11 tisíc odkazů. Lze objektivně přiznat, že tolik toho ještě žádný ministr životního prostředí za dvanáct měsíců nenasliboval," uvádí TOP 09.

Opoziční audit agendy ministra zemědělství

Velké sliby malým zemědělcům, ale dotace pro velké

Ministr slíbil, že bude zvyšovat konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářství, ale investice do prvovýroby a následného zpracování, především v oblasti živočišné výroby, ovocnářství, zelinářství a zahradnictví, jsou až o 3 miliardy nižší než v předchozích letech.
Administrativně složitý dotační systém diskriminuje a nedostatečně podporuje malé zemědělce a nahrává velkým agropotravinářským komplexům typu Agrofert. „Zelená nafta", rovněž spojená s velkou byrokracií, je výhodná především pro molochy, a navíc je snadno zneužitelná. Ministr zemědělství odmítá zveřejňovat příjemce státních dotací.

"Veřejné peníze na sebepropagaci, aneb místo kvality potravin více byrokracie, štítků, vyhlášek, regulace a buzerace. Místo podpory kvalitních potravin ministr investuje stamiliony do marketingových akcí. Za proklamovanou bezpečností potravin se skrývá protekcionismus a velká byrokracie. Ministr zemědělství za státní peníze propaguje v reklamě na regionální potraviny především sám sebe," uvádí TOP 09.

Česká republika přichází o kvalitní ornou půdu

"Skutečnost, že chybějí protipovodňová opatření, ohrožuje obydlí občanů a je příčinou splavování zemědělské půdy. Nesprávné hospodaření s půdou a nedostatečné budování opatření přírodě blízkých (např. suchých poldrů, krajinných prvků) způsobuje při deštích erozi půdy a ztrátu ročně až několika milionů tun kvalitní zeminy. Masivní zabírání zemědělské půdy pro účely výstavby namísto využívání brownfieldů zásadně ohrožuje budoucnost českého zemědělství," uvádí TOP 09.

"Ministr podporuje netransparentnost při zadávání veřejných zakázek. Za rok pod jeho vedením se podíl zakázek bez výběrového řízení zvýšil ze 14 na 52 procent," uzavírá strana.

Na celý audit se můžete podívat zde.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 Ministerstvo dopravy Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

včera

včera

Aktuální počasí: Bouřková předpověď na víkend. Hrozí dnes i zítra

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy