Z Brna do Prahy za pár minut? Česko se chystá na hyperloop, a my pátrali dál

Brno/Praha - Revoluce v cestování. Tak by se dal označit ambiciozní projekt hyperloop šéfa firem Tesla a SpaceX Elona Muska, se kterým se snaží prorazit do světa. A daří se mu to i v Česku, o jeho vynález totiž projevilo zájem i Brno.

Cestování budoucnosti, kdy se lidé budou přepravovat ve speciálních kapslích uvnitř potrubí rychlostí přes 1200 kilometrů za hodinu, se stává realitou. Dopravní systém Hyperloop (česky hypersmyčka) má přepravovat lidi, ale i třeba auta, v hliníkových modulech ve dvou ocelových potrubích spojených do smyčky ve tvaru čísla osm. V potrubí, kam budou vystřeleny stlačeným vzduchem, se budou vznášet na vzduchovém polštáři poháněny lineárními magnetickými urychlovači. Kvůli redukci odporu vzduchu má být uvnitř nižší tlak.

Koncept Hyperloop v současnosti rozvíjejí firmy HTT a Hyperloop Technologies. Systém by měl mít solární pohon a moduly s cestujícími by se v něm pohybovaly ve dvou trubicích po nadzemní dráze. Tento nápad se líbí například Slovensku, jehož ministerstvo hospodářství podepsalo s HTT nezávazné memorandum, na jehož základě bude vypracována analýza realizace projektu na Slovensku. Zájem ale projevili i Češi.

Vedení Brna totiž začalo jednat se společností HTT o tom, zda by nemohl v budoucnu město se světem propojovat právě tento futuristický dopravní systém. Brněnský náměstek pro oblast chytrých měst Jaroslav Kacer (TOP 09) pro server idnes.cz uvedl, že desítky let stará technologie vysokorychlostní železniční trati má propojit Brno s Prahou podle aktuálních plánů v roce 2040. "Stojí za to zkusit, jestli by to nešlo tímto způsobem i dříve," tvrdí Kacer.

Podle něj se jako první trasy nabízelo spojení s trojúhelníkem Bratislava-Vídeň-Budapešť, samozřejmě by ale došlo i k propojení s Prahou. Přesto si uvědomuje fázi, ve které se nápad momentálně nachází - projekt je teprve v počáteční fázi vývoje. "Vědecko-průmyslová komunita okolo hyperloopu je už nyní poměrně velká. A bylo by určitě dobře, dostat část vývoje do Brna a využít zdejší univerzitní i podnikové kapacity," uvedl s tím, že by Brno mohlo těžit už ze samotné snahy o vývoj nového dopravního systému.

Hovořit ale o cestování po Česku systémem hyperloop je zatím velmi předčasné. Projekt má za sebou teprve počáteční testy a zatím nebyl nikde na světě uveden do ostrého provozu. Nepočítá s ním podle zjištění serveru EuroZprávy.cz v dohledné době ani ministerstvo dopravy.

"Tento systém zatím není otestován, má ještě daleko k uvedení do praxe a nelze s ním tedy realisticky počítat v dopravních plánech," sdělil serveru EuroZprávy.cz vedoucí tiskového oddělení resortu dopravy Tomáš Neřold. "Jde ale o zajímavou technologii, jejíž vývoj budeme sledovat," dodal.

Související

Elon Musk

Elon Musk jedná v Izraeli o stavbě tunelů, Netanjahu je z projektu nadšen

Americký podnikatel Elon Musk jedná s izraelskou vládou o výstavbě tunelů v této zemi. V kampani před nadcházejícími parlamentními volbami to prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Muskova společnost Boring, zaměřená na ražbu tunelů, by mohla pomoci rozvoji infrastruktury v zemi s přetíženým systémem veřejné dopravy a nejhorším dopravním provozem ve vyspělém světě, píše agentura Bloomberg.
Vizualizace dopravní kapsle systému Hyperloop uvnitř tubusu

VIDEO: Musk testoval tunel pro superrychlou jízdu, bylo to jak na horské dráze

Americký miliardář Elon Musk v noci na dnešek SEČ novinářům a pozvaným hostům v Los Angeles představil svůj téměř 1,8 kilometru dlouhý testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob, který se podle něj časem stane řešením ubíjejícího provozu v kalifornském velkoměstě. Zkušební jízda byla podle účastníků působivá, byť kodrcavá. Musk mezitím zdůraznil, že tunel ještě čekají úpravy, které zajistí plynulou jízdu, napsala agentura AP.

Více souvisejících

Hyperloop Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy