V Praze by mohla jezdit sdílená auta společnosti MOL

Budapešť - Maďarská skupina MOL zvažuje, že bude v Praze nabízet dopravu sdílenými auty. Rozhodnutí, zda se projekt, který firma letos spustila v Budapešti, do tuzemské metropole rozšíří, padne letos v létě. Novinářům to dnes řekl Péter Ratatics, který má ve skupině na starosti péči o zákazníky. MOL podle něj uvažuje o rozšíření služby také do Bratislavy a Záhřebu.

Ratatics uvedl, že od začátku roku, kdy společnost v Budapešti službu MOL Limospustila, se do ní zaregistrovalo 30.000 lidí, 4000 z nich ji reálně využilo. MOL zájemcům nabízí 300 vozidel, třetina z nich jsou elektromobily. Každý den auta v průměru učiní 1800 cest se zákazníky, více než 800 lidí podle firmy využívá službu denně. Cena je 66 forintů (asi 5,3 koruny) za minutu jízdy.

"V rámci pilotního projektu ujeli zatím lidé s těmito vozy 2,5 milionu minut," uvedl dnes Ratatics. V Praze by podle něj mohl MOL nabídnout zhruba tolik vozidel jako v maďarském hlavním městě. Společnost využívá malá městská vozidla Volkswagen, lidé si auta objednávají pomocí aplikace, podobně jako například u služby Uber.

Skupina MOL je v současnosti s 306 stanicemi druhou největší tuzemskou sítí benzinových pump. Jedničkou je Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol, která má více než 400 stanic. Do čerpacích stanic skupiny MOL v ČR patří zelené stanice MOL, modré stanice Pap Oil a také jedna stanice značky Slovnaft v katastru obce Horosedly na Písecku. MOL si ji po dřívějším přejmenování pump značek Agip, Slovnaft a Lukoil ponechal kvůli zachování ochranné známky na českém trhu.

Na začátku letošního května firma oznámila, že přemění většinu ze 114 čerpacích stanic značky Pap Oil v Česku na MOL. Přejmenování by mělo být dokončeno do konce roku 2020. Generální ředitel MOL Česká republika Richard Austen dříve v rozhovoru s ČTK odhadl, že přeměna pump bude firmu stát zhruba půl miliardy korun.

MOL je mezinárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Budapešti. Vlastní síť 2000 čerpacích stanic v deseti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Skupina aktivně působí ve více než 30 zemích a zaměstnává 25.000 lidí po celém světě. Provozuje i čtyři rafinérie a dva petrochemické závody.

Související

MOL, ilustrační fotografie.

MOL upozornil na kritický stav zásobování palivy v Maďarsku

Situace kolem zásobování pohonnými hmotami v Maďarsku je kritická a jediným řešením je vytvořit podmínky pro zvýšení dovozu. Uvedla to dnes podle agentury Reuters maďarská ropná a plynárenská společnost MOL. Zahraniční podniky omezily dodávky paliv do Maďarska poté, co tamní vláda loni zavedla cenový strop pro benzin a naftu. Situaci podle firmy MOL v poslední době komplikují snahy lidí vytvářet si zásoby pohonných hmot. 

Více souvisejících

MOL (maďarská síť benzinek) auto Praha Česká republika doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy