Dálnice D1 v Ostravě bude bez poplatku, ujišťuje Chalupa

Ostrava - Dálnice D1 v úseku, který plní úlohu obchvatu Ostravy, bude bez poplatku. Na konferenci Perspektiva o budoucnosti Moravskoslezského kraje v Ostravě to uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

"Dohodli jsme se s ministerstvem dopravy, že úsek dálnice D1, který funguje jako obchvat města Ostravy, budou moci řidiči využívat bez dálničního poplatku," řekl Chalupa, který ve čtvrtek odpoledne povede třetí jednání pracovní skupiny pro zlepšení kvality ovzduší, jež zasedne v Karviné.

Podle ministra není možné, aby životní prostředí a průmysl vedly boj, kdo koho zcela vytlačí. Chalupa připomněl, že 40 procent HDP v Moravskoslezském kraji vytváří průmysl, energetika a těžba surovin. Přesto 38 procent znečištění ovzduší podle ministerstva způsobují lokální topeniště. Průmysl se na něm podílí 34 procenty, dvaceti procenty doprava. Osm procent připadá na ostatní zdroje.

Podle map znečištění ovzduší, které ministr zveřejnil, na tom byl Moravskoslezský kraj z České republiky v roce 2009 výrazně nejhůře; mapy za léta 2010 a 2011 podle Chalupy budou vypadat ještě hůře, a to přesto, že od roku 1991 prudce kleslo znečištění ovzduší zejména noxy a oxidy síry. Znečištění prachem ale klesá jen zcela nepatrně.

Podle Chalupy Moravskoslezskému kraji pomůže nový zákon o ochraně ovzduší, který projednávala Sněmovna. Ten mimo jiné zakazuje ve znečištěných oblastech zahájit provoz nového zdroje znečištění, dokud se neuzavře nějaký stávající, aby se ve výsledku nezvýšili, nebo dokonce snížily emise. K dispozici jsou také 4 miliardy korun na podporu ekologických opatření, ze kterých se mohou hradit nejen velké ekologické projekty, ale například také pořízení čistících aut pro města.

Chalupa dále oznámil, že se v Evropské komisi nově podařilo dojednat úhradu nákladů u ekologických projektů v Moravskoslezském kraji až do výše 90 procent.

Fórum Hospodářských novin Prosperita se ve čtvrtek koná v ostravském hotelu Park Inn. Vystoupí na něm také generální ředitel OKD Klaus-Dieter Beck, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderka, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jiří Cienciala a další hosté.

Související

Více souvisejících

Dálnice

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy