Konec chleba a sušenek v Česku? EU chtěla v tichosti realizovat nový plán

Praha - Dubnové nařízení Evropské komise ohledně karcinogenního akrylamidu v potravinách vneslo obavy mezi pekaře. Testy ovšem ukázaly, že hodnota nebezpečných látek se pohybuje pod stanovenou normou. Pekaři a cukráři navíc upozorňují, že škodlivým může být pouze připálený chleba.

Chléb se na „černé listině" objevil vedle sušenek a hranolků. Spousta výrobců chleba se tedy zákonitě strachovala o své výrobky. Jedním z doporučených způsobů, jak omezit přítomnost akrylamidu v potravině omezit byla nižší teplota přípravy.

Podle Svazu pekařů a cukrářů ovšem takový postup není technologicky možný. Prakticky vzato by tak mohlo dojít k tomu, že by si tuto českou klasiku lidé už možná nedopřáli. 

Potravinářská komora si proto nechala udělat testy na přítomnost akrylamidu v chlebu a pečivu. „V naprosté většině produktů je hladina této látky výrazně nižší než takzvaná porovnávací hodnota. Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamid nijak netýká,“ píše Svaz pekařů a cukrářů v tiskové zprávě. 

Pečivo by podle ředitele svazu Jaromíra Dřízala mohlo být škodlivé, pokud by bylo připálené. České pečivo tak naštěstí splňuje evropské normy a žádný postih nebo omezení výroby či prodeje mu nehrozí.

Akrylamid vzniká při tepelném zpracování některých potravin, které jsou ohřívány nad 120 stupňů Celsia. Ve většině případů se jedná o bramborové výrobky.

Kvůli tomu se na seznam dostaly i belgické hranolky. Brusel byl však v tomto případě shovívavější a rozhodl se včlenit do nařízení belgické požadavky. 

Související

Pečivo, Ilustrační fotografie

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Ceny pečiva by letos měly růst jen v řádu jednotek procent a nemělo by už docházet ke skokovému zdražení jako v minulém roce. V tiskové zprávě to uvedl Svaz pekařů a cukrářů v ČR. Průměrná cena kilogramu konzumního chleba byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v prosinci loňského roku meziročně o polovinu vyšší.

Více souvisejících

pečivo evropská komise

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy