Praha - Dubnové nařízení Evropské komise ohledně karcinogenního akrylamidu v potravinách vneslo obavy mezi pekaře. Testy ovšem ukázaly, že hodnota nebezpečných látek se pohybuje pod stanovenou normou. Pekaři a cukráři navíc upozorňují, že škodlivým může být pouze připálený chleba.
Chléb se na „černé listině" objevil vedle sušenek a hranolků. Spousta výrobců chleba se tedy zákonitě strachovala o své výrobky. Jedním z doporučených způsobů, jak omezit přítomnost akrylamidu v potravině omezit byla nižší teplota přípravy.
Podle Svazu pekařů a cukrářů ovšem takový postup není technologicky možný. Prakticky vzato by tak mohlo dojít k tomu, že by si tuto českou klasiku lidé už možná nedopřáli.
Potravinářská komora si proto nechala udělat testy na přítomnost akrylamidu v chlebu a pečivu. „V naprosté většině produktů je hladina této látky výrazně nižší než takzvaná porovnávací hodnota. Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamid nijak netýká,“ píše Svaz pekařů a cukrářů v tiskové zprávě.
Pečivo by podle ředitele svazu Jaromíra Dřízala mohlo být škodlivé, pokud by bylo připálené. České pečivo tak naštěstí splňuje evropské normy a žádný postih nebo omezení výroby či prodeje mu nehrozí.
Akrylamid vzniká při tepelném zpracování některých potravin, které jsou ohřívány nad 120 stupňů Celsia. Ve většině případů se jedná o bramborové výrobky.
Kvůli tomu se na seznam dostaly i belgické hranolky. Brusel byl však v tomto případě shovívavější a rozhodl se včlenit do nařízení belgické požadavky.
Související
Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží
Pekárny prochází dramatickým otřesem. Desítky jich jsou nuceny zavřít
Aktuálně se děje
před 12 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 51 minutami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 1 hodinou
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 3 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 4 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 4 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 5 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 6 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 9 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 12 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek