Česko nevěří polskému dozoru. Kontroly jsou nezbytné, trvá na svém Toman

Kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího jsou podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné. Češi podle něj nadále nedůvěřují polskému systému dozoru nad potravinami. V tiskové zprávě uvedl, že nechce vyvolávat obchodní válku, ale chránit zdraví všech českých spotřebitelů.

"Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat," dodal ministr.

Zároveň požádal svůj polský protějšek o telefonický rozhovor, zaslal mu také dopis. Po víkendu by se měl setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski dnes pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi "vydírat", může začít s kontrolami českého piva.

Ministr Miroslav Toman: Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku. ? ? pic.twitter.com/I4d0k4bFNG

— Zemědělství ČR (@MZeCr) 21. února 2019

Ze zhruba 700 kilogramů polského masa se salmonelou se ho zpracovalo do tepelně upravených pokrmů nebo potravin nebo se dále dohledává přibližně 133 kilogramů. Z toho více než polovina se ho snědla na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži. Zpracovalo se ho tak přes 117 kilogramů. Zatím není nalezených 15,5 kilogramu masa z distribučního centra Makra v Kozomíně. Přes 40 kilogramů putovalo na Slovensko. 

Největší část masa, která se už nedá vrátit nebo zlikvidovat, protože byla zpracována, šla z MP Krásno. Podnik ho poslal deseti subjektům, mezi nimi byly kromě gymnázia například základní a mateřská škola v Sehradicích (4,51 kilogramu) nebo Kroměřížská nemocnice. Ta ho zpracovala 16,92 kilogramu, restaurace Lípa v na hulínském Náměstí Míru pak 4,71 kilogramu. Maso už také zpracoval podnikatel Pavel Šťastný z Blučiny (4,83 kilogramu).

Maso, které mířilo do olomouckého velkoobchodu s potravinami Bikos CZ bylo znehodnoceno a odvezeno k likvidaci do asanačního podniku. Brněnská Jídelna Kocourek z přijatých 170,3 kilogramu uvařila 9,3 kilogramu masa, zbytek vrátila firmě Frost Logistics, v jejímž skladu veterináři salmonely potvrdili.

Podnikatel Petr Bzduch z Pohořelic tepelně upravil 12,4 kilogramu masa, zbylých 46,1 kilogramu také vrátil Frost Logistics. V kozomínském Makru se ze 133,7 přijatých kilogramů vyrobilo 105,7 kg zadní hovězí kýty, z níž se zadrželo 90,15 kilogramu.

Dnes začala platit mimořádná veterinární opatření. Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení jim bude hrozit dvoumilionová pokuta. Pokud budou výsledky nevyhovující, musí okamžitě informovat veterináře. Opatření byla vydána poté, co se právě v 700 kilogramech masa z Polska bakterie salmonelózy našly. Netýkají se například polotovarů.

"Cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování s žádným z členských států, tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Případný zákaz dovozu by musel být koordinován s Evropskou komisí a ostatními členskými státy, aby se zabránilo dovozu masa přes další země," dodalo dnes ministerstvo.

Související

Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.
Kuřecí maso z Polska

Pozor na salmonelu: Do ČR se zase dostaly tuny závadného masa, riziko číhá i jinde

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do ČR dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snědené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.

Více souvisejících

závadné maso z Polska Miroslav Toman Jan Krzysztof Ardanowski (polský ministr) Polsko potraviny jídlo Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy