Ministerstvo nepovolí mobilní porážky skotu na farmách, je málo veterinářů

Ministerstvo zemědělství se zatím kvůli nedostatku úředních veterinářů nechystá povolit detašovaná pracoviště jatek pro skot na farmách. Myšlenkou se však zabývalo, sdělil ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO chce jednat o problémech s počty veterinářů s poslanci.

Původně chtěli ekologičtí farmáři zabíjet skot střelnou zbraní přímo na pastvě, zvířata by pak byla podle nich méně stresovaná. Jak dříve uvedla Státní veterinární správa, evropská legislativa ale tento způsob porážky neumožňuje. Skot se tak omračuje a následně vykrvuje až na jatkách.

Ministerstvo se začalo problémem zabývat. Jako možná cesta se podle Bílého jevilo to, že by se vytvořilo detašované pracoviště konkrétních jatek přímo na farmě, kde by musel stát schválit porážkové místo. "Zvíře by muselo být před smrtí fixováno, následně omráčeno a usmrceno a ihned vykrveno," řekl Bílý.

Státní veterinární správa proto připravila pracovní návrh změn v legislativě, které by to umožnily. "V případě dodržení všech podmínek uvedené legislativy a zároveň splnění všech podmínek legislativy pro ekologickou produkci, by bylo možné maso takového zvířete označit jako BIO, pokud by podnik měl platný ekologický certifikát na příslušnou produkci," dodal Bílý.

Veterinářů, kteří by museli být u každého poraženého zvířete před jeho zabitím a při bourání, ale není dost. "Na rok 2019 žádala Státní veterinární správa od ministerstva navýšení počtu inspektorů na jatka o 20," sdělil ČTK za veterináře Petr Majer. Některá jatka totiž podle něj zvýšila kapacitu a plánuje se otevírání nových provozů. Stát počet veterinářů na letošní rok zvedl o deset.

"V současné době velmi složitě pokrýváme potřeby při pravidelných porážkách na stávajících jatkách, rozšíření činnosti ještě o práci o víkendech při porážkách v hospodářství není za stávají personální situace možné," dodal Majer.

Svaz ekologických zemědělců proto lobbuje u zákonodárců. "My samozřejmě o těchto personálních problémech ve Státní veterinární správě víme a v současné době děláme kroky v Poslanecké sněmovně tak, abychom tento problém společně dokázali vyřešit, což v situaci úspor a snižování počtu úředníků není jednoduché," sdělila ČTK manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Dodala, že hledá s kolegy ze západní Evropy možnosti, jak iniciovat změnu evropské legislativy, aby porážky střelnou zbraní na pastvě byly umožněné. "Nemyslíme si, že tento způsob porážky do budoucna nahradí jatka. Neusilujeme o to," uzavřela.

Jatka v ČR loni porazila téměř 237.000 kusů skotu, což je meziroční nárůst o čtyři procenta. Vyrobeno bylo 71.579 tun hovězího, meziročně o 5,7 procenta více.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství Dobytek (skot) státní veterinární správa veterináři zemědělci ekologové

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy