Ekologové se zlobí: Nová energetická koncepce je tragikomická

Praha - Státní energetická koncepce, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, je tragikomická a v rozporu s koaliční smlouvou. Ekologické organizace ve společném čtvrtečním prohlášení varují, že by plán v praxi znamenal vybudování nekonkurenceschopné energetiky.

"Předložený návrh je ve flagrantním rozporu s platnou koaliční smlouvou, programovým prohlášením vlády, předvolebními programy všech vládních stran i sliby premiéra Nečase a ministra Kocourka starostům obcí ohrožených těžbou," píší zástupci Greenpeace, Hnutí DUHA, sdružení Calla, EPS, Centra pro dopravu a energetiku a Ekologického institutu Veronica v prohlášení, které ve čtvrtek dopoledne rozeslali redakcím. Ve zprávě vyjmenovávají důvody, proč je podle nich plán špatný a v důsledku povede k "vybudování exotické a nekonkurenceschopné podoby energetiky“. Jedním z nich je před volbami diskutovaná otázka prolamování těžebních limitů. Ekologové upozorňují na rozpor mezi koaliční dohodou, která zachování limitů garantuje, a novým plánem ministerstva. "Za největší nedostatky nového plánu ministra Kocourka považujeme prolomení ekologických limitů těžby hnědého uhlí, zbourání Horního Jiřetína a přiblížení rypadel pod okna Litvínova ve dvou ze tří scénářů. Ani třetí scénář přitom zachování limitů v dlouhodobém výhledu negarantuje," upozorňují ekologické organizace s přáním, aby plán odmítly koaliční Věci veřejné i TOP 09.

Na plánu jim dále vadí záměr budování dalších jaderných elektráren, údajně o výkonu pětkrát až sedmkrát větší, než má v současné době Temelín nebo zastavení snižování emisí skleníkových plynů v letech 2040 až 2060, které ekologové považují za "nesmyslné“.

"Je evidentní, že návrh energetické koncepce zpracovali jaderní snílci naprosto odtržení od vývoje světové i evropské energetiky v posledních nejméně třiceti letech. Nikdo, dokonce ani ČEZ, tady nepostaví sedm nových Temelínů v době, kdy bude levnější i fotovoltaika. Ministr Kocourek buď návrh svých podřízených nečetl, nebo ztratil rozum, jinak si to vysvětlit nedokážu," řekl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Více souvisejících

Energetika Ekologie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy