Bendl chystá revoluci v kontrole potravin. Bude to totální chaos, tvrdí odborníci

Praha - Největší změna potravinového práva za 15 let, tak představuje ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) novelu zákona, která má rozdělit pravomoci při kontrolách potravin. Odborníci se děsí totálního chaosu a nekompetentnosti.

V čem tkví problém? Výrobu potravin a obchod s nimi kontroluje ministerstvo zemědělství. Kvalitu potravin v restauracích a občerstveních hlídají hygienici spadající pod ministerstvo zdravotnictví. A právě to chce nyní ministr Bendl změnit. V budoucnu plánuje převést veškerou kontrolu pod svůj resort.

Ministr tvrdí, že se státní dozor sjednotí a zavedou kontroly "od vidlí až po vidličku". V případě živočišné výroby by kontroly byly v kompetencích veterinářů, u rostlinné pak v režii Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jídlo v otevřených stravovacích zařízeních - například v restauracích nebo ve fastfoodech - by tak podle předlohy už nekontrolovali hygienici, ti by jenom zjišťovali dodržování zákazu kouření, úroveň pracovního prostředí nebo stav vody.

Ministerstvo je přesvědčené, že rozdělením kompetenci se sníží nadbytečný počet kontrol. Hygienici jsou zásadně proti a tvrdí, že se stane pravý opak. Restaurace mohou naopak očekávat příchod všech kontrol za sebou.

"Novela zavádí nesmírné množství duplicit a zmatků," tvrdí hlavní hygienik Vladimír Valenta. Připomíná, že ani rozlišování na otevřené a uzavřené stravování neplatí. Ve školních jídelnách, které ministerstvo považuje za uzavřená stravovací zařízení, často jedí lidé z blízkého okolí a samotné pokrmy tam mohou být dovážené od externí firmy.

S Valentou souhlasí i Pavel Dlouhý z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Kontroly podle něj musí dělat zdravotníci, nikoliv veterináři. Mezi povinnosti hygieny patří i hodnocení možných rizik, například posouzení zdravotního stavu personálu. "Na jedné se zjistilo, že kuchařka má šátek kolem krku, má angínu a vesele si tam vaří," zavzpomínal lékař.

Zákon měla původně projednávat vláda ve středu, premiér Petr Nečas (ODS) ale v úterý rozhodnul o stáhnutí materiálu z nadcházející schůze.

Kromě těchto novinek zavádí novela vyšší pokuty pro prodejce nekvalitních potravin. Jde o případy, kdy jsou například potraviny uchovávané v nesprávném prostředí nebo nebyly správně označené. Z nynějších tří milionů korun se hranice pokuty posune na 10 milionů korun. "Nejvýraznější sankce za nedodržení bezpečnosti potravin nebo uvádění spotřebitele v omyl zůstávají na 50 milionech korun," vysvětlil již dříve Jindřich Fialka, ředitel odboru potravinářské výroby a legislativy ministerstva.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství Petr Bendl potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy