Mimořádný kongres ODS: Sejdou se u Bakaly, zaplatí to členové

Praha - ODS pozvala na mimořádný kongres, který se uskuteční 5. září v Praze, všechny své členy. Chce je před říjnovými komunálními a senátními volbami motivovat a vyburcovat. Opoziční strana se bude na kongresu zabývat také aktualizací programových priorit a přípravou rozsáhlejších změn stanov. ČTK to řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj strana uvažuje mimo jiné o větším zapojení členů do rozhodovacích procesů. ODS už letos jeden mimořádný kongres měla, v lednu si na něm zvolila kompletní nové vedení.Zářijový kongres bude jednodenní a uskuteční se v multifunkčním prostoru Forum Karlín. "Svolal jsem ho proto, abychom po všech těch krizích, kterými jsme procházeli, měli možnost se setkat a mluvit spolu. Abychom veřejnosti ukázali, že jsme silní před komunálními a senátními volbami," řekl ČTK Fiala. Účastníkům kongresu chce představit základní teze aktualizovaného programu. Podle Fialy strana pod jeho vedením nechystá zásadní programové změny, ale chce spíše udělat program srozumitelnější.Účastníky chce Fiala také seznámit s tím, s čím půjde strana do senátních a komunálních voleb. Dalším bodem by mělo být zahájení diskuse o hlubších změnách stanov, o kterých by měli občanští demokraté debatovat celý podzim. Změny by pak mohly být schváleny na řádném kongresu na začátku příštího roku."Některé změny, které se týkají například nových pravidel pro přijímání finančních darů, už jsme provedli. Dalším krokem by mělo být sjednocení volebních a jednacích řádů a musíme samozřejmě zvažovat i formy většího zapojení členů do rozhodovacích procesů v ODS," uvedl Fiala.Pro větší zapojení členů do sestavování kandidátek se nedávno ve vnitrostranickém referendu vyjádřili také sociální demokraté. Jak by mohla ODS více zapojit své členy, nechtěl Fiala předjímat. Změny si ale podle něj přeje většina členů ODS.Nezvyklé není jen to, že se kongresu může zúčastnit kdokoliv ze zhruba 18.000 členů strany, ale také to, že strana počítá s tím, že náklady na kongres pokryje z výběru účastnického poplatku. "Ten byl stanoven na 1000 korun pro delegáty i hosty s možností dobrovolně poplatek navýšit," napsala ČTK mluvčí ODS Jana Havelková. Kolik straníků na kongres zavítá, ale strana nedokáže odhadnout. Do karlínského prostoru by se jich podle webových stránek areálu mohlo vejít až 3000.Volby do jedné třetiny Senátu se uskuteční společně s komunálními volbami v pátek 10. a v sobotu 11. října.ODS by chtěla v podzimních senátních volbách zvrátit poměr sil v horní komoře, aby ČSSD neovládala všechny ústavní instituce. Chce kvůli tomu získat víc než tři mandáty, které obhajuje. V senátních volbách bude ČSSD obhajovat vítězství ve 23 z 27 obvodů, komunisté v jednom - na Znojemsku.O místa na radnicích v komunálních volbách před čtyřmi lety usilovalo zhruba 226.000 kandidátů, zvoleno jich bylo přes 62.000. Z politických stran v roce 2010 nejvíce zastupitelů získala ODS (5181) před ČSSD (4633) a KDU-ČSL (3897). Komunisté měli 3252 zastupitelů, TOP 09 pak 1580.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy