Do Česka přiletěl nový velvyslanec USA Schapiro, bývalý spolužák Obamy

Praha - Do Česka dnes přicestoval nový americký velvyslanec Andrew Schapiro s rodinou. Oznámila to ambasáda Spojených států. Právník s českými kořeny ve funkci nahradil Normana Eisena, který americké velvyslanectví v Praze vedl od ledna 2011 a minulý týden Česko opustil.

Schapiro, který má stejně jako jeho předchůdce úzké vazby na amerického prezidenta Baracka Obamu, se oficiálně úřadu ujme, až předá své pověřovací listiny prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka se tak stane v průběhu příštího měsíce. Do té doby se Schapiro podle americké ambasády nebude účastnit oficiálních akcí ani se nebude vyjadřovat v médiích.

"K předání pověřovacích listin jednotlivých velvyslanců dojde již v měsíci září v návaznosti na dobu jejich příjezdu do České republiky," řekl dnes Ovčáček.

Schapira na funkci nového velvyslance v ČR navrhl Obama v březnu. V květnu absolvoval potvrzovací slyšení ve výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. Ve své řeči se tehdy hlásil ke svým příbuzným v bývalém Československu, kteří čelili nacistickému útlaku. Jeho matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 uprchla jako malá před nacisty. Před necelým měsícem pak Schapirovu nominaci americký Senát potvrdil.

Schapiro patří k uznávaným obhájcům v kauzách takzvané kriminality bílých límečků. Práva vystudoval v 80. letech na Harvardově univerzitě, kde byl spolužákem prezidenta Obamy.

Spojené státy americké stály u zrodu samostatného a demokratického Československa v roce 1918. Prezident Woodrow Wilson podpořil úsilí Tomáše G. Masaryka a dalších vlastenců o vznik našeho nezávislého státu. Tomáš G. Masaryk ostatně vznik Československé republiky ohlásil v tzv. Washingtonskou deklaraci z 18. října 1918, která byla inspirována zakládajícími ideály a dokumenty americké republiky a demokracie.

Listopadová revoluce v Československu v roce 1989 proto mohla v česko-amerických vztazích navazovat na inspirativní a pevné dědictví. Novou éru svou první návštěvou USA ve funkci nově svobodného Československa zahájil tehdejší prezident Václav Havel v únoru 1990, kdy pronesl před oběma komorami Kongresu památný projev.

Prezident Obama již dvakrát navštívil Českou republiku. V dubnu 2009 se v Praze během své první evropské cesty zúčastnil neformálního summitu EU-USA. Pronesl zde také svůj první významný zahraničně-politický projev, ve kterém definoval tzv. pražskou agendu, tj. zvýšené úsilí proti šíření zbraní hromadného ničení a dlouhodobou vizi cesty ke světě bez jaderných zbraní. V dubnu 2010 pak prezident Obama v Praze podepsal s ruským prezidentem D. Medvěděvem novou smlouvu START (New START) o výrazném snížení jaderného arsenálu USA a Ruskem. Během obou návštěv se prezident Obama v Praze také sešel s nejvyššími představiteli ČR.

Související

Jennifer Bachus, zástupkyně velvyslance USA v Praze. Rozhovor

NATO je jednotnější než kdykoli předtím. Jsme si zcela jistí svou schopností bránit sebe i své spojence, říká zástupkyně velvyslance USA

Nezákonná a nevyprovokovaná ruská agrese na Ukrajině musí skončit. Uvalili jsme tvrdé sankce na architekty této války a spolu se spojenci poskytujeme Ukrajině bezprecedentní humanitární i vojenskou pomoc, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Charge d’affaires americké ambasády v Praze Jennifer Bachus. Dříve působila jako ředitelka kanceláře pro střední Evropu na Ministerstvu zahraničí USA.

Více souvisejících

Velvyslanectví USA Miloš Zeman Andrew Schapiro

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy