Putin zahodil vztahy se Západem, Sobotka se zachoval jako Nečas, tvrdí analytik

ROZHOVOR – Analytik think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda v rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdí, že odmítavý postoj k sankcím, který před obdržením jejich znění vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), byl zbytečný a chybný. Kromě sankcí podle něj Evropa nemá moc možností, jak na vzdalující se Rusko udeřit, pokud nechce otevřený ozbrojený konflikt.

Europoslanec Tomáš Zdechovský včera v České televizi prohlásil, že Evropská unie nás vnímá jako silného partnera. Vnímáte to z pohledu analytika podobně?

Sobotkova vláda se na rozdíl od přechozích kabinetů začala chovat v evropských záležitostech kooperativně a konstruktivně. Kabinet měl dvě slabé chvilky: zaprvé při výběru komisařky, jehož proces byl nedůstojný, přestože finální výběrem je kvalitní kandidátka. Zadruhé, současné vyjádření premiéra ohledně přípravy dalšího kola protiruských sankcí. Premiér se zachoval přesně jako jeho předchůdce Petr Nečas – dopředu avizoval, že do dohody může hodit vidle, aniž by jakýkoliv text viděl.

Premiér Sobotka chystané sankce neformálně odmítl ještě předtím, než znal jejich přesné znění, což mu mnozí vyčítají. Jak taková věc působí na další členy a členské státy Evropské unie?

Tento krok premiéra byl opravdu zbytečný a vnímám jej jako chybu, zejména ze symbolického důvodu. Premiér přirozeně jako zodpovědný státník musí zvážit a se svým kabinetem zanalyzovat případné dopady sankcí. Nicméně když dopředu říká, že může nesouhlasit, což nikdo nezpochybňuje, říká našim spojencům, že bude vážit každou korunu v okamžiku, kdy si Rusko porcuje část Ukrajiny. Předseda vlády mohl v klidu počkat na konkrétní návrhy sankcí, v zákulisí o nich jednat a až následně případně odmítat části návrhů, pokud by byly opravdu nepřijatelné. Nic ho nenutilo k tomu se dopředu vymezovat.

Vláda dnes návrh sankcí obdržela a část koalice nadále trvá na jejich odmítnutí. Nemůže to Českou republiku v očích Evropské unie nějak poškodit? Nevypadá to, že nejsme schopni prosazovat společný zájem?

Pokud vím, vláda zatím řekla, že si návrhy sankcí detailně projde. Předčasná hrozba odmítnutí nás však zařadila do skupiny nelichotivých partnerů - Orbánova Maďarska, které je ruským trojským koněm v EU - jeho vláda dostala od Kremlu velmi výhodný a utajovaný kontrakt na jadernou elektrárnu, tato země je po ruském způsobu na deklarované cestě pryč od liberální demokracie. Dalšími zeměmi v této skupině jsou Slovensko či Kypr, který je považován za překladiště ruských peněz.

Část slovenských politiků podobně jako u nás sankce také odmítá. Premiér Fico nedávno Bruselu uvedl, že "dosavadní sankce postoj Ruska nezměnily". Jaký výsledek mohou přinést další sankce?

Hlavní otázkou, na kterou musí odpovědět politici na úrovni premiérů, je - co je naším cílem. Podle mého názoru by jím mělo být zastavit pronikání ruských jednotek na Ukrajinu. Je evidentní, že Vladimír Putin hodil přes palubu dvě dekády sbližování se se Západem a nás z jeho vůle čeká postupné i razantní odstřihávání se od Ruska - politicky i ekonomicky. Přestože se Západ pokoušel Kremlu podávat pomocnou ruku i otevřenou náruč. V tom případě nemáme mimo různých typů sankcí jiné možnosti, než je vojenská intervence či pomoc Ukrajincům, která je zatím mimo hru. Nedělat nic je morálně i historicky neobhajitelné. Jednání jsou zatím evidentně neúspěšná – zatímco se v Minsku jedná, ruské jednotky ničí části východní Ukrajiny. To dnes uznává celý západní svět.

Podle premiéra by se primárně mělo postupovat tak, aby se co nejvíce zohlednily zájmy ČR a EU. Evropa by podle jeho slov neměla sankcemi sama sebe poškozovat. Hrozí, že sankce v konečném důsledku více poškodí EU, než Rusko?

Odpověď na tuto otázku nyní hledají vládní i komisní analytici. V tomto konkrétním případě je systémově velmi dobře, že probíhá diskuze mezi 28 členskými státy (a jejich analytiky) a Komisí, tudíž se i za avizovaný týden dají obrousit případné nedostatky. Bude se vést politická debata o nastavení sankcí právě tak, aby plnily cíl za přijatelnou cenu.

Má Česká republika nějakou možnost, jak zasáhnout do finálního znění sankcí tak, aby s nimi souhlasila a podpořila je?

Rozhodně ano, i v těchto hodinách probíhají intenzivní konzultace a diskuze. V následujících dnech o konkrétních detailech budou jednat stálí představitelé členských států. Nyní je jen na české exekutivě, které konkrétní části si označí jako prioritní a jak bude schopna v evropských hlavních městech dojednat koalice, aby došla k finální verzi, která pro Česko bude přijatelná.

Může se vláda připojit pouze k některým částem sankcí, nebo musí souhlasit, popř. nesouhlasit s celým finálním zněním?

Dá se očekávat, že se vláda připojí k celému dojednanému dokumentu, který bude právně závazný v celé EU. Možnou variantou je jeho zablokování, ke kterému by se musela složit poměrně široká koalice.

Předpokládáte tedy, že vláda nakonec sankce podpoří? Měla by tak učinit?

Znám dnes jen předběžný návrh k diskuzi, ale předpokládám, že podpoří. Ovšem je na vládě, aby seriózně analyzovala jejich dopady a pokud by zjistila, že dopady jsou neúnosné, pak aby vedla vážnou debatu a vysvětlovala svou pozici. Pokud by se kabinet rozhodl proti sankcím vystoupit, musí říci, jakou alternativu nabízí.

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty) Bohuslav Sobotka Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 16 minutami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. Prohlédněte si galerii

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

včera

Petr Pavel a Zuzana Čaputová

Čaputová dorazila do Česka na svou poslední zahraniční cestu

Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva dnes odpoledne na Pražském hradě přivítali končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Čaputová touto dvoudenní návštěvou krátce před ukončením svého pětiletého mandátu zakončuje své rozlučkové zahraniční cesty.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Nebyla to ptačí chřipka. Lékaři popřeli tvrzení WHO o prvním úmrtí na světě

Muž z Mexika nakažený ptačí chřipkou zemřel v důsledku chronických chorob, ne na infekci tímto virem, uvedlo podle serveru The Economic Times tamní ministerstvo zdravotnictví. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom minulou středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Mělo jít o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka. 

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Vyšetřování odhalilo motiv střelce z FF UK. Chtěl se pomstít

Muž, který loni v prosinci střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a také dříve v Klánovickém lese a obci Hostouň, jednal samostatně. Podle závěrů vyšetřování, které zveřejnil server Seznam Zprávy s odvoláním na policejní zdroje, se nechtěl pomstít konkrétní osobě, ale celé společnosti.

včera

včera

včera

včera

Policie přijala kvůli hrozbě preventivní bezpečnostní opatření.

Cizinec podezřelý z terorismu měl přiznat, že za útok na autobusy dostal peníze

Jihoameričan, který je v souvislosti se žhářským útokem na autobusy pražské MHD podezřelý z terorismu, řekl po zadržení policistům, že byl k provedení činu najat za peníze. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Premiér Petr Fiala (ODS) už v pondělí po zasedání Bezpečnostní rady státu řekl, že muže pravděpodobně financovalo Rusko. 

včera

včera

NATO bude bránit východní křídlo, potvrdil Stoltenberg. Rusko je dlouhodobou hrozbou, varuje Pavel

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdil plnou podporu státům na východním křídle Aliance v případě, že by byly napadeny. Toto prohlášení učinil po setkání s lotyšským prezidentem Edgarsem Rinkevičsem v Rize, uvedl lotyšský server LSM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy