Budoucnost ODS? Pojďme hrát fotbal, navrhuje šéf strany Fiala

Praha - ODS by si měla přestat sypat popel na hlavu, myslí si šéf strany Petr Fiala. Řekl to na kongresu strany, který se koná v pražském Karlíně. Bývalá vládní strana se snaží přilákat zpět voliče, které ztratila po pádu Nečasovy vlády a aféře "Nagygate". Zatím se jí to příliš nedaří, podle průzkumů se preference ODS stále pohybují v jednociferných číslech. ODS dnes na svém webu zveřejnila programové priority.

"Nikoho naše vnitřní starosti nezajímají. Přestaňme si nadávat, zmateně pobíhat v kabině a pojďme hrát fotbal," přirovnal Fiala straníky ke členům fotbalového týmu.

S připomínkou citátu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka "Nebát se a nekrást" řekl, že v případě ODS už se nekrade, protože není co. Straníci se podle něj ještě musí zbavit strachu z minulosti. "Selhali jste? Řídí vás kmotr? Ti, kterých se to týká, jsou už snad pryč, nyní kandidují za jiné politické strany nebo se vydávají za nezávislé," poukázal Fiala na některé bývalé členy ODS. Dodal, že ostatním stranám tyto bývalé členy ODS přeje.

ODS podle svého předsedy prošla vleklou krizí, opustila svůj pravicový program a nechala se ovládat těmi, které zajímal jen ekonomický prospěch. Důsledkem této éry je řada problémů, se kterými se nyní potýká, mimo jiné špatná finanční situace.

S čím jde ODS do podzimních voleb?

Předvídatelné daně bez neustálých změn a experimentů / jednotná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent / snížení základní sazby DPH / snížení odvodů zaměstnavatelů na sociální pojištění / zachování výdajových paušálů živnostníků / stop zadlužování státu;

možnost práce na živnostenský list místo pracovní smlouvy / roční daňové prázdniny pro začínající podnikatele / liberalizace zákoníku práce a rušení administrativních překážek pro zaměstnavatele / žádné další dotace elektřiny z obnovitelných zdrojů / podpora jaderné energetiky;

dostupné školky / důraz na základní a střední školství / více pravomocí ředitelům / jedna úroveň maturity včetně matematiky / podpora technických a přírodovědných oborů / větší zapojení zaměstnavatelů / stipendia talentovaným studentům / možnost vybírat školné na vysokých školách / jednotná koncepce podpory vědy;

rodina jako nejlepší sociální síť / minimum státních nařízení pro rodiče / předvídatelný a spolehlivý penzijní systém / možnost přispívat rodičům na jejich důchod ze svého sociálního pojištění / existenční minimum jako jediná dávka pro občany odmítající pracovat;

svoboda volby lékaře či zdravotnického zařízení / možnost připlatit si za nákladnější metody léčby / zdravotní pojištění na míru / zvýhodnění občanů pečujících o své zdraví / poplatky za pobyt v nemocnici a návštěvu lékaře zabraňující zneužívání péče.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy