25 osobností chce do Senátu: Kdo má šanci a koho čeká výprask? Čtěte průzkum

Praha - Z pětadvaceti osobností, které se utkají v podzimních volbách o senátorská křesla má u celé domácí populace největší sympatie ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudišová, která kandiduje do Senátu v Praze 9 za hnutí ANO. Zuzana Baudišová by měla v nadcházejících senátních volbách uspět dle názoru 46,2% dotázaných. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na hodnocení 25 nejznámějších kandidátů do Senátu, a to z pohledu celé populace. Uvedené hodnoty tedy nepředstavují volební preference uvedených kandidátů v jejich volebních obvodech, ale názor celé veřejnosti na jednotlivé osobnosti.

Z pohledu široké veřejnosti se z pětadvaceti hodnocených osobností těší velké oblibě i kandidující advokát a písničkář Ivo Jahelka, jemuž úspěch ve volbách v souhrnu přeje 41,4% dotázaných. Ivo Jahelka kandiduje v barvách TOP 09 do Senátu na Pelhřimovsku, kde bude usilovat o sesazení stávajícího senátora ČSSD a předsedy Senátu Milana Štěcha. Ten se pak těší oblibě v souhrnu 27,8% domácí veřejnosti.

Třetí nejvíce preferovaným kandidátem do Senátu z pohledu široké veřejnosti je stávající sociálnědemokratický ministr školství a senátor Marcel Chládek, který obhajuje svůj senátorský post na Lounsku. Marcel Chládek by měl v Senátních volbách uspět dle názoru 38,7% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek široké veřejnosti.

Více jak třicetiprocentní podporu získal lidovecký kandidát sociolog a pedagog, ředitel Fondu ohrožených dětí v Brně Zdeněk Papoušek (32,6%), který kandiduje v Brně.

Nad třiceti procenty je dále kandidát KDU-ČSL a SZ v Praze 1 profesor 2. lékařské fakulty UK, bývalý rektor UK Václav Hampl (32,4%). Václav Hampl se v Praze 1 utká o senátorské křeslo se sexuoložkou Laurou Janáčkovou, která v barvách hnutí ANO získala podporu 16,9% veřejnosti.

V Praze 1 rovněž kandiduje za ODS senátor a lékař, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Zdeněk Schwarz, který se těší podpoře 27,1% dotázaných, ale i předseda Liberálně ekologické strany, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, který se v tomto pražském obvodu uchází o senátorský post v dresu TOP 09. Martin Bursík je nicméně druhou nejhůře hodnocenou osobností a v Senátu by jej v souhrnu chtělo 7,1% dotázaných. Jakkoli však široká veřejnost preferuje z uvedených kandidátů v Praze 1 Václava Hampla, voliči tohoto pražského obvodu mohou dát přednost někomu z dalších kandidátů.

Poslední z hodnocených osobností, která získala více jak třicet procent kladných hlasů je náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš, který za TOP 09 kandiduje na Trutnovsku. Adolf Klepš získal 31,5% kladných hlasů.

Vedle Martina Bursíka je pak nejméně preferovanou osobností stávající občanskodemokratický senátor ODS Tomáš Kladívko (6,5%), který obhajuje své senátorské křeslo na Praze 9, kde se utká s nejlépe hodnocenou kandidátkou hnutí ANO Zuzanou Baudišovou.

I přesto, že uvedené hodnoty exkluzivního průzkumu společnosti SANEP nepředstavují volební preference jednotlivých kandidátů v jejich volebních obvodech, ale jedná se o názor široké veřejnosti, ukazuje se, že z domácí populace, sázka politických stran a hnutí na známé tváře nemusí být vždy tou správnou volbou.

Jak však dále ukazuje exkluzivní průzkum společnosti SANEP i nadále ve většinové části domácí populace převažuje názor, že je Senát zbytečný a měl by být zrušen. Tento názor sdílí 63,1% dotázaných. V případném referendu o zrušení Senátu, by se pro zrušení vyjádřilo 68,9% dotázaných.

Tento negativní postoj široké veřejnosti k horní komoře Parlamentu ČR pak může významně ovlivnit volební účast.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR Volby Volební preference

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy