ODS bojuje s dluhy. Na kontě pro budoucnost už má statisíce

Praha - Dluhy ODS šplhají do desetimilionových výšek a lídr strany Petr Fiala dokonce zažádal o finanční pomoc všech 17 944 členů. Občanští demokraté proto spustili po vzoru zahraničních stran sbírku pro příjem darů. Jejím prostřednictvím mohou členové, příznivci a podporovatelé přispívat ODS a podílet se tak na splácení závazků z minulosti.

Konto „Pro ODS, pro budoucnost" inicioval předseda občanských demokratů Petr Fiala, který vložil první finanční prostředky. „Přidejte se ke mně. Nemusíte nic řešit. Já taky nemám s dluhy nic společného, ale chci mít něco společného s dobrou budoucností ODS," vyzval Petr Fiala členy a příznivce v úvodním dopise.

Založení transparentního účtu je odpovědí na ohlasy členů, kteří se chtěli podílet na vyrovnání závazků strany. K řadovým členům se postupně přidala i celá místní či oblastní sdružení. Odkaz na transparentní účet i s návodem, jak se k iniciativě připojit, je snadno dohledatelný z webu ODS http://www.ods.cz/dary.

"Znáte to úsloví „o peníze jde vždy až v první řadě"? Není pravdivé, nemístně zjednodušuje, nelíbí se mi, ale něco na něm je. Minimálně nás upozorňuje na to, že na finanční stránku věci nemáme nikdy zapomínat. ODS se o své peníze dobře nestarala. Což nevylučuje, že někteří v ODS se o její peníze opravdu starali. Stranická kasa je ale prázdná a o našich dluzích si můžeme přečíst v každých novinách," přiznal smutně Fiala.

Psali jsme: ODS na dně. Prosí členy o pomoc. Víme víc

Za první dvě hodiny fungování transparentního účtu bylo uzavřeno více než 60 darovacích smluv. "Děláme, co můžeme, abychom to napravili. Ale běžné kroky nestačí," posteskl si Fiala a závěrem upozorňuje na konto „Pro ODS, pro budoucnost", zřízené formou transparentního účtu u Komerční banky.

Zatímco ještě ve čtvrtek bylo na účtu uloženo 30 tisíc korun, které poslal sám předseda strany, za necelých 24 hodin se stav konta radikálně změnil. Zůstatek na účtu dosahuje částky 300 tisíc korun a další dárci stále přibývají.

Petr Fiala následně na Twitteru zdůraznil, že není povinností členů strany přispět. "A abych nezapomněl: není to čl. příspěvek, není to povinnost, seznamy procházet nebudu. Svoje peníze jsem dal, přidejte se, pokud chcete," uvedl.

Většina darovaných částek se pohybuje od 1000 do 3000 korun. Objevují se ale taktéž desetitisícové částky a regionální organizace Praha - východ darovala dokonce 100 tisíc korun. Na aktuální stav účtu se můžete podívat zde.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy