Češi věří populistům, zlobí se politik ODS. A rozcupoval "opoziční smlouvu"

Praha - Předsedovi pražského regionálního hnutí ODS Filipu Humplíkovi vadí nedostatek jasných idejí v politice. Politici podle něj nemají jasný názor a snaží se pouze přilákat voliče populismem, a voličům tento přístup prý vyhovuje. Humplík zároveň chválí rovný přístup Petra Fialy.

"Po bitvě je každý minimálně ministr obrany, ale základní historickou chybou podle mého byl podpis opoziční smlouvy s ČSSD, díky které ODS po volbách v červenci 1998 Miloši Zemanovi umožnila fungování menšinové vlády," začíná článek, který Humplík uveřejnil na svém blogu.

Právě opoziční smlouva podle něj signalizovala začátek ústupu jasného pravicového přesvědčení z české politiky. Díky menšinové vládě se ve společnosti začal usazovat názor, že levice a pravice se mohou dohodnout a vládnout dohromady. "Neexistuje větší omyl!" kontruje Humplík.

Původní přesvědčení ODS podle něj nahradila technologie moci, což odradilo členy i voliče, kteří již nechtěli podporovat "názorově okleštěnou" a "krotkou" stranu. "V 90. letech vyjadřovala ODS jasné pravicové názory. Zastávali jsme se tehdy pracujících zaměstnanců, živnostníků a podnikatelů a snažili se omezit přílišnou moc státu," vzpomíná Humplík na nejsilnější léta strany. Kompromis a "politické rozkročení" se ale podle něj ODS vymstilo, a voliči již nehledají ideje, se kterými by se moli identifikovat.

Politik má jasně vyjádřit svůj názor

"Naslouchají populistům, kteří mlhavě, ale přesvědčivě slibují: 'Zvolte mně a já za vás všechno vyřeším,'" pokračuje Humplík. To je podle něj nesmysl. Nikdy prý nejde problémy řešit tak, aby byl každý spokojený, a politik musí jasně říct, zda bude věci řešit levicově, nebo pravicově.

"Tak třeba pražský Dopravní podnik: buď do něj můžeme dál lít obrovské peníze jako do bezedné jámy a nebo se můžeme některé linky pokusit otevřít soukromým subjektům," dává Humplík jako příklad. K situaci přirovnává otevření sektoru národní vlakové a autobusové dopravy soukromým firmám, jehož vlivem se zvýšila konkurence, kvalita služeb, a snížily se ceny.

Humplík sám tvrdí, že dialog s opačnou stranou mu nevadí, pokud jde o jasně vyhraněné názory. "Mezi lokálními politiky ČSSD mám pár kamarádů, kteří mají jasné levicové názory a jsou ochotni se o ně hádat často až do ranních hodin. Nemám s tím problém," říká. Co mu vadí, jsou politici bez názoru, jejichž heslem je prý "Hlavně nikoho nenaštvat!" - ODS podle něj musí jít opačnou cestou.

Politik podle Humplíka nemá říkat to, co lidé chtějí slyšet, ale to, čemu sám věří. "Myslet si, že být dobrý politik znamená být schopen říci rychle bonmot nebo hlášku k čemukoli, je omyl. Proto si vážím přístupu Petra Fialy. Chlapský přístup s jasným pravicovým názorem se nám vždycky vyplatí," věří Humplík. Doufá také, že díky Fialovi se straně podaří oslovit mladé lidi.

Filip Humplík je v ODS od roku 2007, předsedou pražské ODS je od roku 2013. Je spolumajitelem reklamní agentury, která pro stranu připravovala kampaň pro loňské volby do Poslanecké sněmovny. Sám už straně daroval pět milionů korun.

Související

ODS

Šéf pražské ODS nebude pozici obhajovat. Misi jsem splnil, řekl Humplík

Praha - Dosavadní předseda pražské ODS Filip Humplík nebude obhajovat svou pozici. Důvodem je to, že úkol stabilizovat stranu prý splnil. Nadále zůstane místopředsedou ODS v Praze 10. V pondělí na sněmu ODS Prahy 9 zároveň podpořil místostarostu této městské části Tomáše Portlíka, kterému udělil nominaci na předsedu ODS v Praze i místní sněm.

Více souvisejících

Filip Humplík ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 55 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy