Fiala se takto vysmál svobodným, TOP 09 a ANO

Praha - Není tomu tak dávno, co komentátoři po celé republice považovali ODS za mrtvou stranu a nevěřili, že může přežít. Ještě před několika týdny by si podle lídra Petra Fialy nevsadili na to, že bude znovu viditelnou politickou silou. A hlavně: Ještě před pár dny by si nedovedli představit, že může být znovu nejsilnější na pravici.

Dnes jim podle Fialy nezbývá, než srovnávat nesrovnatelné. "Naše výsledky z roku 2010, jako by mezi tím nebyl rok 2013 a všechny související události. A konstruovat zkazky o našem „sešupu", kterému už nevěří ani oni sami. Teď se zase můžeme opatrně usmívat my. Spokojeni být ale určitě nemůžeme a nechceme. Volby chceme a budeme vyhrávat. A tyto volby jsou k tomu jen prvním krokem," tvrdí ve svém komentáři lídr strany.

Připomíná také několik zásadních čísel. "Na komunální úrovni má po těchto volbách ODS 2 560 mandátů, zatímco oslavovaný vítěz hnutí ANO jich má 1 600, TOP 09 má 720 zastupitelů a Svobodní, kteří nás údajně měli na pravici nahradit, získali 68 mandátů. Jsme nejsilnější pravicovou stranou. A na komunální úrovni jsme silnější než populisté s celou svou propagandistickou mašinérií. To všechno je důležitý základ do budoucna," udeřil Fiala.

Na většině míst ODS dosáhla lepších výsledků než v parlamentních volbách, někde dokonce velmi výrazně. "Spousta našich úspěšných starostů a primátorů uspěla. Potřebuje-li někdo nutně srovnávat tyto výsledky s minulými volbami, tak je dobré podívat se na celkovou tendenci. Když vezmeme počet mandátů, tak v parlamentních volbách na podzim 2013 jsme dosáhli 30% výsledku z roku 2010, letos na jaře v evropských volbách 22% výsledku z roku 2009, ale v těchto komunálních volbách už 50% výsledku z roku 2010. Jdeme nahoru, jsme opět ve hře a je úplně jedno, co o tom kdo napíše. Voliči se k nám vracejí," raduje se lídr ODS.

Uvědomuje si, že ne všude strana uspěla, zvláště v některých velkých městech. Už to ale nejsou neúspěchy, které by ODS podle něj měly srážet a deprimovat – jen motivovat. "Víme, že naše cesta je správná a že pravice bude zase vítězit. Dokázali jsme se udržet a obnovit na politické scéně navzdory populistické propagandě s obrovským množství vložených peněz a se silnou mediální podporou, a také proti levicové vlně. Uspěli jsme s minimálními prostředky, které jsme teď měli k dispozici. Uspěli jsme díky síle svých myšlenek, dobré strategii, přesvědčivému politickému programu, skvělým kandidátům, za nimiž nejsou prázdná slova, ale konkrétní práce," podotkl.

"Jsme ale teprve na začátku. Socialisté spojení s populisty vedou naši zemi špatným směrem, omezují stále více naši svobodu, brání lidem v podnikání, zvýhodňují ty, kteří zneužívají sociální systém, proti těm, kteří řádně pracují a slušně žijí, nestarají se o naše národní zájmy a o naši bezpečnost. Vyprázdnili politiku a pokoušejí se koupit hlasy lidí. Prázdnými sliby a rozdělováním peněz, které vytahují z kapes našich dětí. Víme, jak jim v tom zabránit. A především máme jasnou představu o tom, co naše země potřebuje," dodal Fiala.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy