Tažení proti soudci Sváčkovi: Válková a Babiš dostali tento dopis

Praha - Iniciativy Vraťte nám stát!, Veřejnost proti korupci a Nadační fond proti korupci Karla Janečka v otevřeném dopise předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a ministryni Válkové, naléhavě žádají, aby ministryně nejmenovala JUDr. Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze. Dopis podpořili i někteří senátoři.

Senátor Libor Michálek připomněl, že Sváček byl opakovaně posuzován Senátem kvůli kandidatuře na ústavního soudce a nebyl schválen. "Považovali bychom za znevažování role Senátu, pokud by tato osoba měla vykonávat funkci, která by fakticky znamenala větší míru kompetencí než má ústavní soudce," řekl Michálek. K výzvě se připojili také senátoři Jan Horník, Jiří Šesták (oba z klubu Starostové a Ostravak), nezařazená senátorka Alena Dernerová a Nadační fond proti korupci.

Podle Václava Němce z iniciativy Vraťte nám stát! má Sváček velmi kontroverzní minulost, udržoval kontakty s lidmi, kteří jsou zapojeni do klientelistických vazeb a lhal o své minulosti v komunistické straně. Iniciativě vadí i to, že Sváček v minulosti působil jako poradce prezidenta Václava Klause. "Není náhoda, že je stále protežován. Říká se o něm, že je ochoten jít na ruku," poznamenal Němec. Iniciativy se obrátily také na soudcovskou unii, která by podle nich měla stanovit pravidla a nároky na budoucí soudce.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Hrochová dnes odkázala na dřívější vyjádření ministryně, v kterém Válková uvedla, že si vzala do konce října čas na rozmyšlenou. Podle mluvčí Válková, která je nyní v zahraničí, sbírá všechny podklady, registruje výzvy, ale chce si věc seriózně promyslet.

Sváček už dříve kritiku odmítl, dnes ČTK odkázal na nedávný rozhovor pro deník Právo. V něm uvedl, že se členstvím v komunistické straně netajil. Odmítl také vazby na lidi z klientelistických kruhů. Za kritikou politiků a iniciativ vidí reakci na jeho dřívější působení v čele Městského soudu v Praze. "Ve funkci předsedy soudu bylo mojí povinností chránit soudce od vnějších tlaků. Přitom jsem se střetával s mnoha lidmi a mnohdy i politiky, kteří měli pocit, že soudní rozhodnutí není nebo nebylo vydáno podle jejich představ. Musel jsem vždycky nezávislost soudců hájit. Udělal jsem si tím spoustu nepřátel. Někteří z nich mi to v současné době prostřednictvím různých institucí vracejí," řekl.

V otevřeném dopise mimo jiné stojí:

Konkrétní zásadní výhrady k JUDr. Janu Sváčkovi jsou tyto:

JUDr. Sváček jako soudce zatajoval své členství v KSČ, o němž dokonce v televizi Prima 7.1.2011 lhal, když řekl, že byl kandidátem, ač byl řádným členem od 22.6.1989.

Jako předseda Městského soudu v Praze v rozporu s nálezem Ústavního soudu odmítal uvést stranickou minulost soudců před rokem 1989.

JUDr. Sváček se jako kandidát na člena KSČ stal v roce 1988 náměstkem pro věci trestní Obvodního soudu pro Prahu 8, kde se projednávaly žaloby v souvislosti s demonstracemi, šířením opozičních tiskovin a činností Charty 77.

Po roce 1989 z titulu své funkce předsedy Městského soudu v Praze do různých funkcí navrhl či jmenoval osoby s podivnou minulostí (například soudce JUDr. Karla Kudláčka, předsedy Obvodních soudů pro Prahu 5 a 6, insolvenční správce).

V médiích byly zdokumentovány podezřelé kontakty JUDr. Sváčka s lidmi, kteří jsou zapojeni do klientelistických vazeb (např. kontakty s lobbistou Tomášem Hrdličkou, jméno JUDr. Sváčka figuruje v telefonních hovorech členů konkursní mafie soudce Berky a v záznamech stíhaných manažerů Komerční banky, přičemž je o něm hovořeno jako o člověku, s nímž tito lidé mohou projednat „své problémy").

JUDr. Sváček působil ve sboru právních poradců prezidenta Václava Klause, přičemž dosud není známo, s kterými svými právními poradci prezident Václav Klaus konzultoval skandální amnestii, která vedla k omilostnění nejzávažnějších hospodářských zločinů s miliardovými škodami.

Jsme přesvědčeni, že kandidáti na tak významný post, jako je místopředseda Vrchního soudu v Praze, by měli splňovat nejen požadavek odborné způsobilosti a trestní a etické bezúhonnosti, ale měli by také být garantem hodnot právního státu proti účelovému sloužení práva politickým a jiným zájmům. Z výše uvedeného je zřejmé, že JUDr. Jan Sváček tyto požadavky nesplňuje a jeho případné jmenování by dokonce mohlo představovat bezpečnostní riziko.

Máme pochybnosti o tom, zda výběrové řízení na Vrchním soudu v Praze proběhlo dostatečně transparentním způsobem a zabývalo se výše uvedenými informacemi, které jsou dlouhodobě známé a které vedly Senát k opakovanému odmítnutí nominace JUDr. Sváčka na post ústavního soudce.

Každopádně se domníváme, že uvedené informace zpochybňují důvěryhodnost JUDr. Sváčka, přičemž jsou nesrovnatelně závažnější než ty, které byly nedávno uváděny v neprospěch soudce Jana Veselého, a nakonec vedly k vypsání nového výběrového řízení na funkci předsedy Krajského soudu v Ústí n. L.

Vážený pane předsedo, věříme, že uvedené argumenty jsou dostatečně závažné, abyste nedovolil jmenování JUDr. Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

S úctou

Za platformu Vraťte nám stát!

Václav Němec

Za Nadační fond proti korupci

Petr Soukenka

Související

Vrchní soud v Praze

Novým předsedou Vrchního soudu v Praze je Luboš Dörfl, jmenoval ho Zeman

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla do čela Vrchního soudu v Praze. Dörfl funkci převezme 2. ledna a nahradí Jaroslava Bureše, kterému končí sedmileté funkční období. Dörfl zvítězil ve výběrovém řízení ministerstva spravedlnosti, do nějž se přihlásili dva zájemci. Druhým uchazečem byl místopředseda pražského vrchního soudu Jan Sváček.

Více souvisejících

Jan Sváček soudy Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy